Ποιες γαλλικές εταιρείες μιλούν... ελληνικά

Οι σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα από γάλλους επιχειρηματίες

Ποιες γαλλικές εταιρείες μιλούν... ελληνικά

Παρά την αποχώρηση των Credit Agricole, Societe Generale και Carrefour στις αρχές της κρίσης, η Γαλλία παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι σημαντικότερες γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι η είσοδος της Total στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Total έχει μονογράψει συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο ως επικεφαλής κοινοπραξίας για το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας και πριν από λίγους μήνες εκδήλωσε από κοινού με την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρον για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Κορυφαία ενεργειακή κοινοπραξία είναι και αυτή του ομίλου «Ηρων» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο με την ENGIE.

Παλαιότερη η είσοδος το 2001 της Lafarge στην αγορά τσιμέντου διά της εξαγοράς της ΑΓΕΤ Ηρακλής αλλά και σειράς άλλων μονάδων και επιχειρήσεων.

Επίσης, το 2014, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά πέρασε υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι 700 εκατ.

Η Michelin είναι επίσης από τις πιο γνωστές παρούσες γαλλικές πολυεθνικές που δραστηριοποιείται μέσω δικτύου καταστημάτων, ενώ οι γαλλικές Peugeot και Renault κατέχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με άνω των 50 σημείων διανομής και πώλησης. Η Nexans κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974.

Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχει στη χώρα και η Schneider Electric που διαθέτει εργοστάσιο στα Οινόφυτα.

Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων ξεχωρίζει η L΄Oreal Hellas, με μερίδιο αγοράς που εκτιμάται άνω του 30% και 700 εργαζομένους, όπως επίσης και το εργοστάσιο της BIC όπου παράγεται το 70% των ξυριστικών του ομίλου παγκοσμίως.

Παρούσα με κοινοπρακτικό σχήμα είναι και η Leroy Merlin Ελλάδας, που δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο 2005 στις ιδιοκατασκευές και στη διακόσμηση σπιτιού και κήπου. Οπως και η Danone που έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρείες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και τη Numil Hellas Α.Ε.

Πολλές είναι και οι γαλλικές ασφαλιστικές όπως η AXA, η Groupam, η CNP Ασφαλιστική και η Credit Agricole Life.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ