Τα παράλογα των... Κυριακών

Ξεκινάει «ανελέητος πόλεμος» των «μεγάλων» με τους μικρούς»

Τα παράλογα των... Κυριακών

H απόφαση της κυβέρνησης κατόπιν επιτάσεως των δανειστών για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει δημιουργήσει μια αγορά δύο ταχυτήτων. Σε μερικούς δρόμους θα ανοίγουν τα καταστήματα , ενώ σε άλλες θα παραμένουν «ερμητικά» κλειστά.

 

Με την απόφαση αυτή απελευθερώνεται η λειτουργία καταστημάτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, στο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και σε αρκετές επιμέρους περιοχές, αλλά δεν περιλαμβάνει εμπορικές ζώνες όπου λειτουργούν μεγάλα εμπορικά και εκπτωτικά κέντρα όπως στο Μαρούσι, το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα κ.λπ. όπως για παράδειγμα το McArthurGlen Athens στα Σπάτα, το River West στον Κηφισό τα καθώς και το Golden Hall.

Η «ειρωνεία» της υπόθεσης είναι ότι στο κέντρο της Αθήνας το Attica ή το Athens Heart Mall θα μπορεί να είναι ανοιχτό και να εξυπηρετεί τις Κυριακές τους καταναλωτές.

Το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών των περιοχών, είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και τουριστική κατανάλωση κατά την διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα:

*Ο αυξημένος αριθμός αεροπορικών αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

*Ο αυξημένος αριθμός αφίξεων πλοίων κρουαζιέρας και επιβατηγών πλοίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σκαφών αναψυχής στις μαρίνες του παραλιακού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

*Το αυξημένο ποσοστό πληρότητας ξενοδοχειακών κλινών και του αυξημένου συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών.

*Η υψηλή συγκέντρωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Παλαιού Φαλήρου και Γλυφάδας.

*Η αυξημένη επισκεψιμότητα χώρων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και χώρων αναψυχής και παραθερισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

*Η σημαντική συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων στις οριζόμενες στην παρούσα απόφαση περιοχές, όπως αυτή αποτιμάται σε όρους συνολικού αριθμού καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συνολικού κύκλου εργασιών και επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

*Η παγκόσμια τάση ανάπτυξης που παρουσιάζει ο "τουρισμός πόλεων", από την οποία έχουν τις προϋποθέσεις να επωφεληθούν οι αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αντιδράσεις

Έντονη είναι η διαφωνία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων με το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές, η οποία τονίζει ότι «πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό. Πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75% ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας». Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Την ώρα που οι μικροί του λιανεμπορίου καθώς και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, προαναγγέλλοντας ότι θα προχωρήσουν σε προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης στο ΣτΕ, οι μεγάλοι του λιανεμπορίου εμφανίζονται υπέρχαμοι των Κυριακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ