Ώρα αποφάσεων για Νηρέα και Σελόντα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκθοδεί το δελτίο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ώρα αποφάσεων για Νηρέα και Σελόντα

Μετά το ελληνοτουρκικό survivor ένας νέος «πόλεμος» έχει ξεκινήσει και αυτή την φορά αφορά στα ψάρια. Την ώρα που οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους, οι τουρκικές ετοιμάζονται να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει πιέσεις στις τιμές.

Ο όγκος εξαγωγών των προϊόντων ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αυξήθηκε 17% το 2016 και ξεπέρασε τις 83.000 τόνους, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλάδου στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αλλά και την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.

Αποκαλυπτικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών σύμφωνα με τα οποία σε όλες τις αγορές, η αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας και λαυρακιού κυμάνθηκε από 7% έως 32%, εκτιμώμενης αξίας άνω των 433 εκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας για άλλη μια φορά θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών και συγκεκριμένα το 47% κατευθύνθηκε και το 2016 στην ιταλική αγορά, ακολουθούν η Ισπανία που απορρόφησε το 16%, η Γαλλία το 11%, η Πορτογαλία το 10%, η Ολλανδία το 4%, η Γερμανία το 3% και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης το 3%.
Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, η Τουρκία με αυξημένη παραγωγή και επιθετική εμπορική πολιτική παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας. Οι εταιρείες της γειτονικής χώρας έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις, λαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις από το κράτος. Έτσι, ρίχνουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές και έτσι η τούρκικη παραγωγή ψαριών κατέστη πιο ανταγωνιστική κατακτώντας ολοένα και περισσότερα μερίδια στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα για πώληση της Σελόντα, του μεγαλύτερου κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας που πέρασε στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης - αναδιάρθρωσής τους. Εντός του μήνα θα υλοποιηθούν οι πρώτες ενέργειες για να εκκινήσει ουσιαστικά ο διαγωνισμός.

Με βάση το μέχρι στιγμής επικρατέστερο σενάριο, ο διαγωνισμός θα αφορά και στις δύο εταιρείες Σελόντα και Νηρέα, ωστόσο προβλέπεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα (option) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να καταθέσουν προσφορά είτε και για τις δύο εταιρείες, είτε ξεχωριστά. Όσο για τους υποψήφιους επενδυτές, θεωρείται βέβαιο πως από τους τουλάχιστον 15 ενδιαφερόμενους θα προκύψουν συνεργασίες και ισχυρά σχήματα που θα διεκδικήσουν με σοβαρές αξιώσεις τις δύο εταιρείες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των KKR, την αμερικανική Amerra Capital Management τη Harvard Investment Group - H.I.G. Capital (αλλά και των Oaktree, Fortress, Υork Capital, Rhone Capital , τη Lone Star και τον τουρκικό όμιλο Kilic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ