Ποιος είναι ο J. Calamos που "διεκδικεί" την Εθνική Ασφαλιστική

Ποιος είναι ο J. Calamos που "διεκδικεί" την Εθνική Ασφαλιστική
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας κληρώνει για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Την προηγούμενη Παρασκευή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της (μητρικής) Εθνικής Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να καταλήξει στον αγοραστή μεταξύ των δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά, της κινέζικης Fosun και της αμερικανο-ολλανδικής κοινοπραξίας Calamos-Exin.

Ως πλειοδότη του διαγωνισμού το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos - Exin Group, που φέρεται να έχει καταβάλει την υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Ετερος διεκδικητής στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, η βελτιωμένη προσφορά του οποίου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν του δίνει το προβάδισμα.

Ο 77χρονος βετεράνος του Βιετνάμ John Calamos που ηγείται της κοινοπραξίας που πληροφορίες θέλουν να απέκτησε την Εθνική Ασφαλιστική έχει ως δεξί του χέρι, τον John Koudounis που τρέχει πλέον την Calamos Investment και τον Matt Fairfield γνωστός επενδυτής διεθνώς στον τομέα των ασφαλειών.
H κοινοπραξία αποτελείται από τα επενδυτικό fund του John Calamos, την Exin Group και την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης, η οποία συνεργάστηκε με την Exin Group στην απόκτηση της AIG Greece.

H επενδυτική Calamos Asset Management διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δις. δολάρια με επικεφαλής τον John Koudounis που ανέλαβε το 2016 διευθύνων σύμβουλος, διαδεχόμενος τον έτερο Ελληνοαμερικανό και ιδρυτή της John Calamos. Ο αυτοδημιούργητος John P. Calamos έχει περιουσία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes και ίδρυσε την Calamos Asset Management in 1977.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016. Η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που το 2016 συνεισέφερε 90,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο τα προσεχή χρόνια μετά και τη συρρίκνωση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και υγείας.

Η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει υψηλό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που αποτιμάται σε 2,9 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ελληνικοί τίτλοι. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν το 2016 στα 57,7 εκατ. ευρώ και με βάση την κερδοφορία το πιθανολογούμενο τίμημα αξιολογείται από την ασφαλιστική αγορά ως «ιδιαιτέρως υψηλό» στον βαθμό που ισοδυναμεί με πάνω από δώδεκα φορές τα κέρδη της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ