Οι ελληνικές εισηγμένες που πάνε... Νέα Υόρκη

Οι ελληνικές εισηγμένες που πάνε... Νέα Υόρκη
Σε «σκωτσέζικο ντους» υποβάλλει … επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις η εναλλασσόμενη μακροοικονομική κατάσταση και η αγωνία για την κατάληξη της συμφωνίας με τους δανειστές.

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Την αισιοδοξία και την προσδοκία για ολοκλήρωση της συμφωνίας διαδέχεται η ανασφάλεια για το τι θα γίνει με το χρέος και η αβεβαιότητα καθώς επικρατούν κάθε είδους σενάρια. Και το επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ αναθερμάνθηκε, με την προσδοκία συμφωνίας, φρέναρε απότομα μέχρι να ξεκαθαριστεί ξανά το τοπίο. Στην συγκυρία αυτή το Ελληνικό Χρηματιστήριο διοργανώνει το 6ο Greek Investment Forum στη Νέα Υόρκη στις 21 και 22 Ιουνίου προσκαλώντας ξένους επενδυτές να δουν από κοντά τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων ελληνικών εισηγμένων και… παρά την αισιοδοξία… παραμένουν ερωτηματικά για το ποιο θα είναι τελικά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. «Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές εισηγμένες είναι δεδομένο, είναι συγκεντρωμένοι στην πόρτα, που ανάλογα από τις εξελίξεις θα δούμε αν θα ανοίξει… Πάνω που το επενδυτικό ενδιαφέρον είχε αρχίσει να αναθερμαίνεται βρεθήκαμε και πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ενδιαφέρον των επενδυτών που θα εκδηλωθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι αναμφίβολο ότι θα επηρεαστεί από τις μακροοικονομικές εξελίξεις, και ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα επιδράσει θετικά. Το βλέπουμε εξάλλου και από τον ημερήσιο τζίρο στο ΧΑ που διπλασιάστηκε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στην πρώτη αρνητική εξέλιξη στη συμφωνία παγώνει και πάλι», αναφέρει στο Moneypro ο Πρόεδρος του ΧΑ Σ. Λαζαρίδης.

Όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε γενικές γραμμές εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Όπως και να χει όμως το ραντεβού στη Νέα Υόρκη είναι πια θεσμός και οι μεγάλες εισηγμένες το θεωρούν μια ακόμη ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους και να κρατούν επαφή με τους επενδυτές.

«Πέρυσι στη Νέα Υόρκη το ενδιαφέρον δεν ήταν το αναμενόμενο. Αντίθετα το roadshow που έγινε στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο ήταν πολύ μεγαλύτερο και από τότε μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον συστηματικά ανεβαίνει σημειώνει ο κ. Γ. Αλεβίζος από την εταιρεία Φουρλής. «Ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά μας επισκέπτονται πολλά καινούργια funds και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για αύξηση των επενδυτών και στη Νέα Υόρκη, με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει κάτι από όσα θεωρούμε δεδομένα. Ακόμη δεν είναι γνωστό ποια funds θα δούμε και οπωσδήποτε αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία των μάκρο εξελίξεων. Ωστόσο η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ χαμηλό σημείο και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα βλέπουν ότι μπορεί να εξασφαλίσουν σημαντικές αποδόσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ως χώρα είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν. Σίγουρα αν έχει κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 22 Ιουνίου, το κλίμα θα είναι πολύ καλύτερο, ωστόσο …χάλια δεν είναι» σημειώνει εκπρόσωπος του ομίλου Μυτιληναίος, που συμμετέχει σταθερά στα forum που διοργανώνει στο εξωτερικό το ΧΑ, τα τελευταία χρόνια, και διατηρεί σταθερό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη μετοχή.

ΣΧΕΔΙΑ. «Το forum στη Νέα Υόρκη έχει γίνει πλέον θεσμός κι εμείς είμαστε πάντα εκεί, σε καλούς και κακούς καιρούς γιατί έχει σημασία να είναι σταθερή η παρουσία μας και η σχέση μας με τους επενδυτές, ανεξάρτητα με την αβεβαιότητα της οικονομικής συγκυρίας. Σε αυτές τις συναντήσεις για μας προέχουν τα ειδικά σχέδια της εταιρείας και οι προοπτικές της και αποσυνδέουμε τις παρουσιάσεις μας από τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον, για τις οποίες όλοι ενημερώνονται από πολλές πλευρές και κανείς τελικά δεν μπορεί να προβλέψει τί θα γίνει. Το κλίμα που εισπράττουμε από τους επενδυτές είναι προσδοκία για συμφωνία και αυτό που λένε οι επενδυτές, είναι ότι μετά από 10 χρόνια κρίση θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Το αν θα ξεκινήσει αυτόν ή τον επόμενο μήνα, είναι λεπτομέρεια», σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων μεγάλης εισηγμένης πιστής στο ραντεβού στη Νέα Υόρκη.

«Για μας το σημαντικό είναι να είμαστε παρόντες. Η συνάντηση είναι καθιερωμένη και θέλουμε πάντα να συμμετέχουμε…. το τι είδους ενδιαφέρον θα συναντήσουμε, θα το μάθουμε εκεί. Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ η δραστηριότητα στην ελληνική αγορά είναι μικρή, οπότε οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις στη χώρα», σημειώνει εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Οικονομίας και ο Αμερικανός πρέσβης στην αποστολή

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο 6ο Greek Investment Forum είναι οι AEGEAN AIRLINES , ALPHA BANK, ATHENS EXCHANGE GROUP, CRETA FARM, DELOITTE, ELLAKTOR – EL. TECH. ANEMOS (tbc), EUROBANK, FOURLIS, GEK TERNA - TERNA ENERGY, GRIVALIA PROPERTIES REIC, HELLENIC PETROLEUM, KOUMITZIS SA, LAMDA DEVELOPMENT, MARFIN INVESTMENT GROUP, MOTOR OIL, MYTILINEOS HOLDINGS – METKA, NATIONAL BANK OF GREECE, NBG PANGAEA REIC, OPAP, PIRAEUS BANK, PYRAMIS SA, SARANTIS GROUP, THRACE GROUP, TITAN.

Τα μέλη της αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους της πολιτικής και οικονομικής κοινότητας, επιχειρηματίες και επενδυτές καθώς και με εκπροσώπους εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων (US Chamber of Commerce, Council on Competitiveness κ.ά) με σκοπό να παρουσιάσουν τα επενδυτικά σχέδια και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του Forum θα παρουσιαστούν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και συγκεκριμένα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια ώστε να προσελκύσουν Αμερικανούς επενδυτές και διεθνή Funds.

Την ελληνική αποστολή φέτος, θα ενισχύσουν με την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, συνεπικουρούμενοι από τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμο Αναστασόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, οι οποίοι μεταξύ άλλων, θα προβάλλουν την ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών για συνεργασία σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πλούσιο παρασκήνιο και πολλές προσφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ