Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική

Ώρα αποφάσεων για την Εθνική Ασφαλιστική
Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την επιλογή από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας του τελικού πλειοδότη με βάση και την πρόταση των δύο συμβούλων, της Goldman Sachs και της Morgan Stanley.

Η μονομαχία μεταξύ της κοινοπραξίας ελληνοαμερικανικών και ολλανδικών συμφερόντων Calamos – Exin Partners και της κινεζικής Fosun για τον έλεγχο της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής, μετά από πολλές ανατροπές, φθάνει στο τέλος της.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα τίμημα που θα κινηθεί στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας και οι δύο ενδιαφερόμενοι, η κινεζική Fosun και η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία Calamos-Exin Partners έχουν καταθέσει βελτιωτικές προσφορές μεγάλου ύψους.

Οι αρχικές δεσμευτικές προσφορές κινούνταν μεταξύ 750 με 780 εκατ. ευρώ και συνυπολόγιζαν τη δεκαετή συμφωνία bancassurance, δηλαδή διάθεσης προϊόντων της Ασφαλιστικής από το δίκτυο της τράπεζας, ενώ μία από αυτές περιλάμβανε την προπληρωμή ύψους 50 εκατ. ευρώ της πενταετούς επέκτασης της σύμβασης, η οποία συνοδεύει την τραπεζοασφαλιστική συμφωνία.

Οι σύμβουλοι πώλησης ζήτησαν βελτιωτικές προσφορές με ενιαίες παραμέτρους, ώστε να είναι συγκρίσιμες, κάτι που δεν ίσχυε για τις αρχικές, στις οποίες θα περιλαμβανόταν και το τίμημα της πενταετούς επέκτασης. Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση για προσφερόμενο τίμημα ύψους 800 εκατ. ευρώ είναι εύλογη για το 100% της εταιρείας και άρα, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ για το 75% που τελικώς θα διαθέσει η Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας ένα 25% της Ασφαλιστικής.

Μετά την έγκριση από το ΔΣ της Τράπεζας θα ακολουθήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ελληνοαμερικάνικη κοινοπραξία ώστε σε λίγες ημέρες να ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι την οι δύο ενδιαφερόμενοι που έφτασαν στην τελική ευθεία του διαγωνισμού για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, κλήθηκαν από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να υποβάλουν βελτιωμένες προσφορές.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της τράπεζας ολοκληρώνει –εντός του χρονοδιαγράμματος– το μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp) κατά την διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ