ΔΕΣΦΑ: Κοινή εταιρεία με ALBGAZ για τον αγωγό TAP

ΔΕΣΦΑ: Κοινή εταιρεία με ALBGAZ για τον αγωγό TAP
Τη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ τόσο στο ελληνικό έδαφος όσο και στην Αλβανία – μέσα από την ίδρυση της κοινής εταιρείας ΔΕΣΦΑ-ALBGAZ – προχώρησε με επίσημη ανακοίνωσή του ο TAP.

Οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στην ίδρυση της ΔΕΣΦΑ-ALBGAZ για τη διαχείριση του ΤΑΡ στην Αλβανία, με τον ΔΕΣΦΑ να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη νέα εταιρεία.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη του υδροστατική δοκιμή. Πρόκειται για μία μέθοδο που επιβεβαιώνει την ασφάλεια του αγωγού μετά την κατασκευή του. Ο αγωγός γεμίζει με νερό και του ασκείται υψηλή πίεση, άνω των ορίων λειτουργίας του, έτσι ώστε να ελεγχθεί η ακεραιότητά του και να επιβεβαιωθεί η ασφαλής απόδοσή του όταν τεθεί σε λειτουργία.

Η δοκιμή εφαρμόστηκε στα πρώτα 1,4 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού. Αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία κατασκευής, δεδομένου ότι επιβεβαιώνει και τεχνικά την ασφάλεια του ΤΑΡ. Σε συνέχεια της επιτυχημένης αυτής αρχής, θα ακολουθήσουν προοδευτικά αντίστοιχες δοκιμές στα υπόλοιπα τμήματα του αγωγού, έως το τέλος του χρόνου.

Ο διευθυντής του TAP για την Ελλάδα, Rikard Scoufias, υποστήριξε ότι το έργο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Μαΐου του 2016 η κατασκευή έχει προχωρήσει σημαντικά στις δύο από τις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που θα διασχίσει ο αγωγός και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ