Στις ράγες ετοιμάζεται να μπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στις ράγες ετοιμάζεται να μπει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στην τελική ευθεία έχει μπει η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά και την επίσκεψη διευθυντικών στελεχών των ιταλικών σιδηροδρόμων.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) και της Fast FerroVie, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αυτόνομες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ιταλίας.

Κοινή επιδίωξη των δυο συνδικάτων αποτελεί η συνεισφορά των σιδηροδρομικών εταιρειών στην οικονομική ανάπτυξη των δυο χωρών και την παροχή προηγμένων μεταφορικών υπηρεσιών, δίνοντας αξία στην εργασία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο γενικός γραμματέας της FastFerroVie, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά ιταλικά συνδικάτα, Pietro Serbassi, εμφανίζεται αισιόδοξος για την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου, υποστηρίζοντας τη σημασία που θα έχει, στην ανάπτυξη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην αναβάθμιση των υποδομών και του μεταφορικού έργου, η ένταξή της στον πανίσχυρο όμιλο Ferrovie Dello Stato Italiane (FS).

Σύμφωνα με τον κ. Serbassi, το δεκαετές επιχειρησιακό σχέδιο (2017-2026) του ιταλικού ομίλου προβλέπει επενδύσεις 94 δισ. ευρώ. Η FS διαθέτει σήμερα 70.000 εργαζόμενους, μεταφέρει 600 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο, και περισσότερους από 64 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων ετησίως, τομέας στον οποίο ανταγωνίζεται άλλες 32 εταιρείες επί Ιταλικού εδάφους.

Πέρσι τα έσοδα του ομίλου FS έφτασαν τα 8,93 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% και περιθώριο σε επίπεδο κερδών προ φόρων 10%, υψηλότερο από άλλους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους.

Από την άλλη πλευρά η Κομισιόν εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει μέσα στον Μάιο το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους (Ferrovie Dello Stato Italiane), η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκειμένου να μην καταλογιστούν στους ελληνικούς σιδηρόδρομους οι κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ, θα ανοίξει το δρόμο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους Ιταλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ