Αρχίζει η μάχη για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ

Αρχίζει η μάχη για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ
Μετά την αναζήτηση συμβούλου για το 17% της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ. Πλέον, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, με υποχρέωση να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο σύμβουλος πρέπει να έχει εμπειρία στον τομέα πετρελαίου και αερίου και κυρίως στο dawnstream (διύλιση και εμπορία πετρελαιοειδών) στην Ευρώπη και διεθνώς, προκειμένου «να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο ΤΑΙΠΕΔ για τις στρατηγικές επιλογές σε σχέση με την αποτίμηση της μετοχικής του συμμετοχής στα ΕΛΠΕ», όπως αναφέρει η προκήρυξη.

Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος θα εισηγηθεί τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις συμμετοχές τους σε άλλες εταιρείες (κατέχουν το 35% σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ), και θα αναλάβει τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως και το due diligence.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το 35,47% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Το μεγαλύτερο μερίδιο, 45,5% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA του ομίλου Λάτση, το 11% σε θεσμικούς επενδυτές και το 8% σε ιδιώτες επενδυτές. «Άγνωστη» ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο όμιλος Λάτση.

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά ως τις 17.00 της 15ης Μαΐου 2017, σύμφωνα με την προθεσμία, που θέτει η πρόσκληση.

Για τα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι και εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης, οι οποίες θα εξεταστούν από τον σύμβουλο που θα προσληφθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ