Σφαγή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ποιοι το θέλουν και πόσα θα βάλουν

Σφαγή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ποιοι το θέλουν και πόσα θα βάλουν
Η πιο επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της πενταετίας…. φαίνεται πως θα είναι ο ΟΛΘ, με τα αποκαλυπτήρια των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού να γίνονται σε 13 μέρες από σήμερα, στις 24 Μαρτίου.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί. Γιατί είναι ο πρώτος διαγωνισμός της τελευταίας πενταετίας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων , στον οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από ένας επενδυτής και θα υπάρξει πραγματικός ανταγωνισμός. τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες που διακινούνται από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, είναι εννέα, με αυτό του Ιβαν Σαββίδη να "καίγεται" περισσότερο για την απόκτηση του, αφού τα στελέχη του , όπως λένε, οΟΛΘ έχει κομβική σημασία για τον όμιλο, και τα στρατηγική τουστην Ελλάδα και αποτελεί τον στόχο που ξεχωρίζει στα πολύπλευρα σχέδια επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη.

Ο όμιλος βλέπει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του λιμανιού που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και μπορεί να γίνει το κύριο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας λόγω της εγγύτητάς του με τις αγορές των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα η στρατηγική σημασία του λιμανιού είναι μεγάλη για τον όμιλο λόγω των συνεργιών που εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει. Όπως επισημαίνει πηγή κοντά στη διοίκηση , αν και το 2017 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ανάπτυξη των επενδυτικών σχεδίων σε όλους τους τομείς, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, και τα media, με στόχο να αυξήσει την υπεραξία κάθε επιχείρησης στην οποία θα συμμετάσχει, η μεγαλύτερη επιτυχία θα είναι η συμμετοχή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη αξία του λιμανιού και ο διακαής πόθος…. των ενδιαφερόμενων να το αποκτήσουν, θα ανεβάσει τον πήχη του τιμήματος αρκετά.

Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Στη νέα σύμβαση παραχώρησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει το ισχύον χρονοδιάγραμμα που υπήρχε στην αρχική και το οποίο είχε υπογραφεί το 2001 με διάρκεια 50 χρόνια μεταξύ ελληνικού δημοσίου και δημόσιου τότε ΟΛΘ. Σε αυτήν, αποτυπώνεται η φύση και η δράση του λιμανιού της συμπρωτεύουσας, η έκταση του περιουσιακού δικαιώματος, οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου έναντι του ΟΛΘ.

Με τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης, όλες οι επενδύσεις αλλά και η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών και εξοπλισμού, επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δομή και όλο το διοικητικό κομμάτι που αφαιρείται από τον ΟΛΘ θα περάσει στον έλεγχο και την ευθύνη της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η έκδοση κανονισμών για τη λειτουργία του λιμένα και ο έλεγχος εφαρμογής τους θα είναι αρμοδιότητά της Δημόσιας Αρχής Λιμένος. Από το δικαίωμα παραχώρησης εξαιρείται μια σειρά κτιρίων επί του προβλήτα Ι που δεν απαιτούνται για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι θα διατηρηθούν οι σημερινές χρήσεις και λειτουργίες του προβλήτα Ι η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν και η εξακολούθηση της χρήσης του για την υλοποίηση πολιτιστικών και δημοσίων δράσεων που θα πραγματοποιούνται, κατόπιν διαβούλευσης με το δήμο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών εξαιρούνται του δικαιώματος παραχώρησης ενώ ο ΟΛΘ αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει το ιστορικό αρχείο του Οργανισμού σε κατάλληλους χώρους που θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από το κοινό.

Οικονομικό αντάλλαγμα

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει μεγαλύτερο έσοδο μετά την αξιοποίηση του Οργανισμού από αυτό που αποδίδεται σήμερα. Το αντάλλαγμα παραχώρησης θα ανέρχεται σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ από 2% με την υφιστάμενη σύμβαση.

Επίσης, το κόστος λειτουργίας της αρχής λιμένος θα καλύπτεται από το ετήσιο αντάλλαγμα που θα εισπράττει το ελληνικό δημόσιο και εν συνέχεια το υπόλοιπο θα αποδίδεται στους παραλιμένιους δήμους με βάση της επιβάρυνσή τους από τις λειτουργίες του λιμανιού.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι έως σήμερα δεν λάμβαναν κανένα αντάλλαγμα από τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ με τη νέα σύμβαση θα έχουν ανταποδοτικά οφέλη.

Επενδύσεις

Ο υποψήφιος επενδυτής καλείται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ στην πρώτη επταετία με την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι υποχρεωτικές και εξασφαλίζονται μέσω εγγυητικής επιστολής. Εάν στην επταετία ο ΟΛΘ που θα έχει παραχωρηθεί στον ιδιώτη επενδυτή δεν ολοκληρώσει τις σχετικές επενδύσεις κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, τότε το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να εκπέσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης και να επιβάλλει σημαντικές οικονομικές ρήτρες και κυρώσεις.

Στις υποχρεωτικές επενδύσεις προβλέπεται η επέκταση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (λιμενικές υποδομές και εξοπλισμός) τα έργα αποκατάστασης του Κτιρίου Παλαιού Τελωνειακού Σταθμού και τα έργα γενικής ανάπτυξης του λιμένα. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας και συντήρησης των λιμενικών υποδομών και δεσμεύσεις ελάχιστου όγκου διακίνησης.

Ο ΟΛΘ υπό ιδιωτικό έλεγχο θα λειτουργεί με συγκεκριμένο ρυθμό, ενώ τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι διακίνησης, που θα πρέπει να εκπληρωθούν μετά την πρώτη τριετία από την ισχύ της σύμβασης παραχώρησης, αλλιώς θα μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις μετά την πρώτη πενταετία.

Ειδικότερα οι στόχοι διακίνησης που έχουν τεθεί έχουν ως ακολούθως:

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

6-9 έτος 370.000 TEUs
10-19 έτος 510.000 TEUs
μετά το 19 έτος 650.000 TEUs

Σταθμός Συμβατικού Φορτίου
6-9 έτος 3,8 εκατ. μ.τ.
10-19 έτος 4,8 εκατ. μ.τ.
μετά το 19 έτος 5 εκατ. μ.τ.

Η τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα γίνεται με ιδιωτικά κριτήρια με εξαίρεση την ακτοπλοΐα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση των κοστολογήσεων ή νέες χρεώσεις, χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατάθεση δεσμευτικών προσφορών

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαρτίου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να μην υπάρξει καμμία καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία παρά το γεγονός ότι τρεις υποψήφιοι αγοραστές είχαν ζητήσει παράταση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι για την εξαγορά του 67% του μετοχών του ΟΛΘ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 9 επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη Β φάση του διαγωνισμού. Πρόκειται για την APM Terminals Moller Maersk, το γερμανικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH που συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, η Duferco Participations Holding S.A. (ήδη πελάτης του ΟΛΘ), η Φιλιππινέζικη International Container Terminal Services Inc, η ιαπωνική Mitsui & Go Ltd η P&O Steam Navigation Company θυγατρική της (DP World - Ντουμπάι), η Russian Railways JSC, η GEK TERNA S.A και Yilport Holding Inc.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18/11/2016 το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε, κατ΄εφαρμογή των όρων της Β' φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη συνέχιση της συμμετοχής καθεμίας από τις Russian Railways JSC και GEK TERNA S.A., αυτόνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ