To πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό deal του 2017

To πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό deal του 2017
«Ποδαρικό» στις επιχειρηματικές εξελίξεις του κλάδου των τροφίμων το 2017 αναμένεται να κάνει η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Π.Γ. Νίκας από την Chipita.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», η συμφωνία της Chipita με τις δανείστριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας, Alpha και Eurobank, έχει κλειδώσει, ενώ οι επίσημες σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Ο νέος χρόνος θα βάλει ξανά «στο παιχνίδι» την ιστορική αλλαντοβιομηχανία, η οποία με το που περάσει στα χέρια της Chipita αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών σε διάφορα επίπεδα από εμπορική πολιτική έως marketing.

Πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχεδιασμοί για το ηχηρό «come back» της Νίκας σε μια ιδιαιτέρως ανθεκτική αγορά έναντι της ύφεσης, με συνολικά εκτιμώμενο τζίρο περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας, οι δύο βασικοί άξονες αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, που περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών.

Με βάση όσα έχουν γνωστοποιηθεί, το συνολικό ποσό της ΑΜΚ θα καλυφθεί κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου με ίδια κεφάλαια και κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου με δανεισμό που θα λάβει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου στρατηγικού επενδυτή στο εγχείρημα μετά την αποχώρηση της Impala Invest φέρεται ότι ατονεί, με την Chipita να διατηρεί το σόλο-ρόλο στην «επανεκκίνηση» της Νίκας.

Δημόσια πρόταση

Με γνώμονα ότι η αλλαντοβιομηχανία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών, την ΑΜΚ θα συνοδεύσει και η απαραίτητη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου του πλειοψηφικού ποσοστού από την πλευρά της Chipita.

Επίσης η συμφωνία προβλέπει σημαντική απομείωση του δανεισμού της εταιρείας, σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπόλοιπου των υποχρεώσεών της, ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Μέρος των δανειακών υποχρεώσεων εξοφλείται από τη μεταβίβαση -και εν συνεχεία εκμίσθωση- στις τράπεζες του ακινήτου της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, για 17 εκατ. ευρώ, με ισόποση μείωση του ομολογιακού της Νίκας.
Ο υπόλοιπος δανεισμός αναδιαρθρώνεται βάσει λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο εξασφαλίζει την αποπληρωμή του.

Υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Νίκας ανέρχονται στο πρώτο εξάμηνο του 2016 στα 81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται στο ίδιο διάστημα αρνητικά στα 57,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στα συμφωνηθέντα προβλέπεται και η πώληση των εγκαταστάσεων της Nikas Bulgaria σε εταιρεία του ομίλου Βιντζηλαίου (σ.σ.: οποίος δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία στον κλάδο αλλαντικών μέσω της εταιρείας Bella) έναντι τιμήματος 1,2 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της εταιρείας, δεν προβλέπονται «εκπλήξεις» για την αγορά καθώς αναμένεται να αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκας, παρά τις αντιξοότητες, στο εξάμηνο του 2016 εμφάνισε μερίδιο αγοράς 11,2% σε όγκους και 13,4% σε αξία (στοιχεία nielsen Ιούνιος 2016).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Chipita να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Νίκας «μετρά» από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ στο πέρασμα των χρόνων στην «υπόθεση» εξελίχθηκε ο «γάμος» αλλά και το «διαζύγιο» μεταξύ Chipita και Impala Invest.

Κυβερνητικό ενδιαφέρον

Επίσης, για την ολοκλήρωση της εξαγοράς υπάρχει και κυβερνητικό ενδιαφέρον (υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω εγχείρημα τον Μάρτιο του 2015 υπήρξε συνάντηση του τότε υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές), καθώς μέσω της συμφωνίας των τραπεζών και ιδιώτη επενδυτή, μια υπερχρεωμένη επιχείρηση τίθεται σε τροχιά εξυγίανσης, εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα θετικό «δεδικασμένο» για τη σωτηρία άλλων υπερχρεωμένων εταιρειών.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ