Πρόστιμο σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμό

Πρόστιμο σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμό
Την επιβολή ουσιαστικών προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιεύουν τους ισολογισμούς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και τη λήψη μέτρων για την ταχεία ανάρτησή τους (ισολογισμών) στον ιστότοπο του Μητρώου εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Η αφορμή για τις σκέψεις-προθέσεις του υπουργείου προήλθε από την άρνηση χιλιάδων υπόχρεων επιχειρήσεων να καταθέτουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, πρόβλημα που πήρε διαστάσεις από την υπόθεση Μαρινόπουλος, η οποία επί τρία συναπτά έτη δεν είχε προβεί στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου (σ.σ. κάτι το οποίο η αγορά το γνωρίζει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια), πλέον η κατάσταση έχει γίνει μη ανεκτή. Για τον λόγο αυτό, εντός του επόμενου διαστήματος, ή με το νομοσχέδιο για την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ή με τροπολογία σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

Α) Θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς, το ύψος των οποίων θα συναρτάται από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας και τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής του ισολογισμού.

Β) Θα υποχρεώνεται το ΓΕΜΗ να αναρτά αυθημερόν στον ιστότοπό του τον ισολογισμό μιας εταιρείας, με την υποσημείωση ότι αυτός (ισολογισμός) τελεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών, δηλαδή των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους υπαλλήλους του ΓΕΜΗ, οι οποίοι δεν θα αναρτούν άμεσα τα κατατεθέντα στοιχεία.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το υπουργείο θα επιδιώξει να κλείσει και τις δύο μεγάλες «τρύπες» του συστήματος: δηλαδή και την άρνηση των επιχειρήσεων να δημοσιεύουν ισολογισμό, αλλά και την καθυστέρηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το ένα έτος δημοσιοποίησης των στοιχείων των συνεπών επιχειρήσεων λόγω δυσλειτουργίας του ΓΕΜΗ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.

Το πρώτο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των προστίμων, καθώς έως αυτή τη στιγμή, όπως έχε περιγράψει σε πρόσφατο άρθρο του το Euro2day.gr, τα πρόστιμα είναι αστεία και ανέρχονται μόλις στα 150 ευρώ ανά κατηγορία εγγράφων. Είναι προφανές ότι ένα «πρόστιμο» 150 ευρώ ενθαρρύνει τον οποιοδήποτε να μην προχωρήσει στη δημοσίευση του ισολογισμού.

Το δεύτερο, δηλαδή η άμεση ανάρτηση, θα επιτευχθεί με την παράκαμψη του ισχύοντος συστήματος, που προβλέπει πρώτα τον έλεγχο νομιμότητας των οικονομικών καταστάσεων από τις διευθύνσεις ΑΕ και ΕΠΕ και μετά την αποστολή τους για ανάρτηση στο ΓΕΜΗ. Όπως προαναφέρθηκε, αφού δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος νομιμότητας, θα υπάρχει υποσημείωση ότι «οι συγκεκριμένες καταστάσεις τελούν υπό τον έλεγχο...»

Με βάση τα όσα αναφέρουν τα ίδια στελέχη, θα υπάρξουν κι άλλες «διορθώσεις» στο ΓΕΜΗ, οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των ετήσιων τελών για τη διατήρηση μερίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι για τις Ανώνυμες Εταιρείες το ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας ανέρχεται στα 320 ευρώ και στα 300 ευρώ για τα υποκαταστήματα Αλλοδαπών ΑΕ. Στα 300 ευρώ ανέρχεται το κόστος για τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία και για την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία.

Στα 150 ευρώ ανέρχεται το τέλος για τις ΕΠΕ στα 100 ευρώ για τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), ενώ για τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες το ετήσιο τέλος είναι 80 ευρώ.

πηγή: Euro2day.gr