Μετά το ηλεκτρικό ρεύμα τα ΕΛΤΑ θα πωλούν ασφάλειες και κάρτες πληρωμής

Μετά το ηλεκτρικό ρεύμα τα ΕΛΤΑ θα πωλούν ασφάλειες και κάρτες πληρωμής
Να αυξήσουν τα έσοδα, μέσω παροχής νέων προϊόντων, επιδιώκουν η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Κ. Σταυράκη και ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Ζαρολιάγκης, όπως ανέφεραν, χθες, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

Τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., το νέο υπερταμείο, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν αναιρεί το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας που είναι διασφαλισμένος, όπως ανέφεραν, χθες, οι επικεφαλής της.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να εμφανίσουν ζημιές για τη χρήση του 2015, ο κύκλος εργασιών έχει προσγειωθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια και το μισθολογικό κόστος αντιπροσωπεύει το 72% του συνόλου των δαπανών, μεγέθη που καθιστούν απαραίτητη την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης. Βέβαια, για το σχέδιο αυτό, που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, χθες, δεν έδωσε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι αυτό βρίσκεται υπό διαμόρφωση, όπως και ότι η αναδιοργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, σχεδιάζεται η παροχή υπηρεσιών:

- ηλεκτροδότησης με στόχο τα ΕΛΤΑ να αποσπάσουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την τιμολογιακή πολιτική που θα υιοθετήσει και περιορίστηκε να σημειώσει ότι οι πρώτοι εν δυνάμει πελάτες θα μπορούσαν να είναι οι 6.500 εργαζόμενοι. Εξάλλου, ήδη, 650 καταστήματα ηλεκτροδοτούνται μέσω του δικτύου των ΕΛΤΑ επιτρέποντας ετήσια εξοικονόμηση ύψους 400.000 ευρώ. Αυτό το διάστημα, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης του λογισμικού διαχείρισης του πελατολογίου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βγάλει στην αγορά τις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

-μικροχρηματοδότησης, από το 2017, καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν ίδρυμα πληρωμών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Ζαρολιάγκης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προσανατολίζεται στην έκδοση καρτών πληρωμών αλλά και παροχής τραπεζικών υπηρεσιών μετά τις 14:30 οπότε κλείνουν οι τράπεζες, με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο να μην επιτρέπει την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

-ασφαλιστικών προϊόντων και για το σκοπό αυτό έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 500 άτομα ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Το σκεπτικό της διοίκησης είναι ότι παρότι η ασφαλιστική αγορά διαθέτει μικρά περιθώρια κέρδους, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων παικτών, επειδή έχουν φυσική παρουσία μέσω των εκατοντάδων καταστημάτων τους.

-εξυπηρέτησης πολιτών (επ' αμοιβή), αντίστοιχων αυτών που προσφέρουν τα ΚΕΠ.

"Φέσι” 200 εκατ. ευρώ

Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο οφείλει για τα έτη 2013,2014 και 2015 και 2016 κατά προσέγγιση το ποσό των 200 εκατ. ευρώ από την υπηρεσία καθολικού παρόχου (δηλ. την παροχή στοιχειώδους δέσμης υπηρεσιών καθορισμένης ποιότητας, σε όλους τους τελικούς χρήστες σε όλη την Ελλάδα, σε προσιτή τιμή). Η διοίκηση των ΕΛΤΑ προσβλέπει στον ακριβή προσδιορισμό του ποσού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ) και στη λογιστικοποίησή του. Σε περίπτωση είσπραξης του ποσού, θα πρόκειται για ισχυρή "ένεση” τόνωσης στα μεγέθη της εταιρείας. Ειδάλλως, η λογιστικοποίησή του θα επιτρέψει στη διοίκηση των ΕΛΤΑ να χρησιμοποιήσει το προς είσπραξη ποσό ως "collateral" για την εξασφάλιση δανεισμού.

Τα διευρυμένου ωραρίου καταστήματα...

Όσον αφορά τα 40 καταστήματα που έκλεισαν λόγω έλλειψης του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού, από αυτά επαναλειτούργησαν 11, ενώ άμεσα θα επαναλειτουργήσουν τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας. ΤΑ ΕΛΤΑ έχουν προσλάβει ακόμη 512 οκτάμηνης απασχόλησης υπαλλήλους, ενώ το προσεχές δίμηνο θα ολοκληρωθεί ο διορισμός, μέσω ΑΣΕΠ, στην εταιρεία 510 ατόμων.

...και η διένεξη για το ...νερό

Για τη διαμάχη μεταξύ των ΕΛΤΑ και της ACS για τη διανομή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, η οποία έληξε υπέρ της δεύτερης με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ζαρολιάγκης σημείωσε με νόημα, ότι η εταιρεία προσέφερε το χαμηλότερο τίμημα ανά φάκελο ύψους 0,39 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ που αναπροσαρμόστηκε μετέπειτα σε 0,40 ευρώ που προσέφερε η ACS. Ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη, το τίμημα που καθιστά βιώσιμο το έργο είναι τα 0,25 ευρώ ανά φάκελο.

πηγή: capital.gr