Δύσκολο καλοκαίρι για τις αεροπορικές εταιρίες

Δύσκολο καλοκαίρι για τις αεροπορικές εταιρίες
Η φονική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Νίκαια και η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσαν νέους τριγμούς για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που ήδη προσπαθούν να διαχειριστούν τον αντίκτυπο από το Brexit, με την easyJet να λέει ότι δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για την κερδοφορία της και τη Lufthansa να προειδοποιεί για τα κέρδη της.

Η easyJet, η δεύτερη σε μέγεθος στην Ευρώπη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους μετά τη Ryanair, έχει στο παρελθόν δώσει ένα εύρος προβλέψεων για τα κέρδη της για το 12μηνο που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σήμερα είπε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια, η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος επηρεάζουν αρνητικά την θερινή της σεζόν.

Η Lufthansa ανακοίνωσε αργά χθες ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων για το 2016 θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με πέρυσι. Η γερμανική εταιρεία επικαλέστηκε τις επιθέσεις στην Ευρώπη, που έχουν μειώσει τις προκρατήσεις για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την ήπειρο, καθώς και το κλίμα έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, όπως το χαρακτήρισε, που επικρατεί από τον Μάρτιο.

Η μετοχή της Lufthansa σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 7,5%, ενώ της easyJet κατά 6%.

Ενώ η Lufthansa δεν έκανε συγκεκριμένες αναφορές, η easyJet είπε ότι η επίθεση με το φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 84 άτομα, και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα επηρεάσουν το τέταρτο τρίμηνό της, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις.

Ερωτηθείσα εάν αυτό είναι το πιο δύσκολο περιβάλλον που έχει αντιμετωπίσει η easyJet από τότε που η ίδια ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 2010, η διευθύνουσα σύμβουλος Κάρολιν ΜακΚολ δήλωσε: «Οπωσδήποτε. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλες τις αεροπορικές εταιρίες τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα». Παράλληλα, επικαλέστηκε το βρετανικό δημοψήφισμα καθώς τις πολλές ακυρωθείσες πτήσεις της easyJet εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία.