Δέκα ελληνικές εταιρείες ιδρύονται κάθε μέρα στη Βουλγαρία

Δέκα ελληνικές εταιρείες ιδρύονται κάθε μέρα στη Βουλγαρία
Κάθε χρόνο εκατοντάδες επιχειρηματίες με κίνητρο τον χαμηλό φόρο μόλις 10% έναντι 29% του ελληνικού, ιδρύουν στη Βουλγαρία εταιρείες, είτε για να ξεκινήσουν εκεί παραγωγική δραστηριότητα, είτε με σκοπό τις τριγωνικές συναλλαγές ή απλώς ως κάλυψη για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ώστε να αποφεύγουν τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας.

Αποκορύφωμα του φαινομένου υπήρξε η περσινή χρονιά, όταν με βασικό κίνητρο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να παρακάμψουν τα capital control εγκαινιάστηκαν 2.050 νέες ελληνικές επιχειρήσεις- οι περισσότερες από ποτέ άλλοτε,σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το 2016 το φαινόμενο επιμένει. Μέσα στο πρώτο δίμηνο εμφανίζονται να άνοιξαν στη Βουλγαρία 581 νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Αριθμός που αντιστοιχεί στον εντυπωσιακό μέσο όρο της έκδοσης 9-10 ΑΦΜ την ημέρα.

Πάνω από 10.000 ΑΦΜ δεν εμφανίζουν την παραμικρή κίνηση στα βουλγαρικά μητρώα, είναι απλώς σφραγίδες. Κάποιοι τα άνοιξαν μετά την καταιγίδα των capital control, όμως στην πορεία διαπίστωσαν ότι η παράκαμψή τους δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση και πολλοί περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για ντα ενεργοποιήσουν, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη.

Προς το παρόν, το φαινόμενο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την φοροαποφυγή. Αποτελεί κοινό μυστικό η πρακτική που ακολουθούν αρκετές από τις 2.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε Έλληνες και εδρεύουν στη Βουλγαρία. Εισάγουν προϊόντα για παράδειγμα από την Κίνα, κόβουν τα τιμολόγια αγοράς στη βουλγαρική εταιρεία και εν συνεχεία εξάγουν το εμπόρευμα στην εταιρεία τους στην Ελλάδα.

Αυτό το τέχνασμα τους επιτρέπει να καταβάλλουν πολύ χαμηλό βουλγαρικό συντελεστή 10%, αλλά συνιστά τριγωνική συναλλαγή και προφανή απώλεια φορολογικών εσόδων από την Ελλάδα, όπου ο φόρος επί των εταιρικών κερδών ισούται με 29%.

Πηγή: Τα Νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ