Ποια πολυεθνική έβγαλε 20 εκατ. δολάρια παρά τα τεράστια έξοδα και τις χιλιάδες απολύσεις

Ποια πολυεθνική έβγαλε 20 εκατ. δολάρια παρά τα τεράστια έξοδα και τις χιλιάδες απολύσεις
Οι συνολικές αποδοχές του Μπομπ Ντάντλεϊ -διευθύνοντος συμβούλου της BP- αυξήθηκαν κατά 20% στα σχεδόν 20 εκατ. δολάρια πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η πετρελαϊκή εταιρία προχώρησε σε διακανονισμό για ένα μεγάλο μέρος δικαστικών διώξεων σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ενώ επίσης κατέγραψε μεγάλες ζημίες καθώς βυθίστηκαν οι τιμές του αργού.

Η BP περιεκόψε χιλιάδες θέσεις εργασίας και μείωσε δραστικά τις επενδύσεις της πέρυσι ενώ κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 20 δισεκ. δολαρίων για τη διευθέτηση των περισσότερων διώξεων που σχετίζονταν με την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού το 2010. Οι αποδοχές του Ντάντλεϊ αποτελούν συνήθη αιτία έντασης στην ετήσια συνέλευση των μετοχών της εταιρίας, με κάποιους επενδυτές να εκφράζουν επιφυλάξεις για το μέγεθος της αμοιβής του σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Η επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η BP ανέφερε ότι δεν υπήρξε αύξηση στον βασικό μισθό των επικεφαλής της εταιρίας το 2015 και ότι τα ανώτατα διοικητικά στελέχη δεν θα δουν ούτε φέτος αύξηση στις αποδοχές τους. Κατά συνέπεια, οι αποδοχές του Ντάντλεϊ για το 2015 παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 13,1 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων, ωστόσο, των συνταξιοδοτικών εισφορών, η συνολική του αμοιβή ανήλθε στα 19,6 εκατ. δολάρια από τα 16,4 εκατ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Εδώ και κάποια χρόνια η BP αναπροσαρμόζει τα στοιχεία για τις αποδοχές του Ντάντλεϋ προκειμένου να περιλαμβάνουν την αξία των εισφορών που καταβάλει η εταιρεία για το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η BP.

Η BP είπε ότι ενώ οι δαπάνες της βιομηχανίας είχαν μειωθεί δραστικά μετά την βουτιά σχεδόν κατά 70% των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους 20 μήνες, «αυτή θα είναι μια σκληρή περίοδος έντονων αλλαγών για τη βιομηχανία καθώς προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ