Megadeals στην Τεχεράνη

Megadeals στην Τεχεράνη
Εναν νέο δρόμο και σημαντικές προοπτικές ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η επέκταση της δραστηριότητάς τους στο Ιράν, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των επαφών που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο της επίσημης αποστολής της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Euler Hermes η προοπτική συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στην ανάπτυξη του Ιράν αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός, οι κατασκευές, η πληροφορική, η ναυτιλία, η ενέργεια, τα προϊόντα πετρελαίου, οι πρώτες ύλες (αλουμίνα), τα φάρμακα, ο αγροτικός τομέας αποτελούν τομείς που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολλά να προσφέρουν, αφού το Ιράν που βρίσκεται τόσα χρόνια σε απομόνωση από τη διεθνή αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε τεχνολογίες και υπηρεσίες και διψάει για συνεργασίες.


ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασιών στο πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα), αλλά και στο φυσικό αέριο και τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να είναι έτοιμες για το 2020 όταν θα καταστούν εφικτές στη Δύση οι πρώτες εξαγωγές περσικού αερίου, γιατί το προβάδισμα θα το έχει όποιος κάνει από τώρα τις κατάλληλες γνωριμίες και επαφές. Εκτιμάται ότι το Ιράν θα είναι σε θέση από το 2020 και μετά να προμηθεύει 10-20 δισ. κυβικά αερίου ετησίως την Τουρκία και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία του κ. Κιτσάκου της ΔΕΠΑ στο Ιράν, παρότι τηρεί σιγή ιχθύος, λέει πολλά για την προετοιμασία συμφωνιών ανάλογου εύρους με αυτή των ΕΛΠΕ.

Η συμφωνία ΕΛΠΕ-NIOC που οριστικοποιήθηκε προβλέπει ότι το 20% (2 εκ. βαρέλια το μήνα) των αναγκών των ΕΛΠΕ θα καλύπτεται στο εξής με περσικό αργό, ότι η οφειλή των 600 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός 4ετίας μέχρι και το 2019, ενώ το 50% της οφειλής αυτής, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθεί μέσω της διάθεσης τελικών διυλισμένων προϊόντων προς τη NIOC και το 10% της οφειλής, ύψους 60 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω της ανάληψης από την Ασπροφός, θυγατρική των ΕΛΠΕ, έργων engineering στο Ιράν. Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τεχεράνη, ο Όμιλος Μυτιληναίου προχώρησε σε σύναψη δυο σημαντικών προκαταρκτικών συμφωνιών με τον ιρανικό όμιλο επενδύσεων Ghadir.

Προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδος με την εταιρεία Salco του ομίλου Ghadir. Οι δυο όμιλοι έβαλαν τις βάσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας τους. Η συμφωνία αφορά στην εξαγωγή ελληνικής αλουμίνας για το υπό κατασκευή εργοστάσιο αλουμινίου στο Ιράν το οποίο και θα εισάγει όλη την αλουμίνα για την παραγωγή του από το εξωτερικό. Η βιομηχανική και εμπορική συνεργασία και των δύο θα περιλαμβάνει επίσης θέματα τεχνολογίας, υγιεινής και ασφάλειας κ.α.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τη συνεργασία της ΜΕΤΚΑ και της εταιρείας Ghadir Energy Investment Company (GEIC) για την υλοποίηση κοινής επένδυσης στο Desful σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή του εργοστασίου αυτού θα αναλάβει η ΜΕΤΚΑ.

O όμιλος επενδύσεων GHADIR ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992, ελέγχοντας πάνω από 120 θυγατρικές. Από το 1995 είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Τεχεράνης. Σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτικό όμιλο του εν λόγω Χρηματιστηρίου. Μέσα από τις 7 holding εταιρίες που ελέγχει, αλλά και τις 90 θυγατρικές του, δραστηριοποιείται σε πολλαπλούς τομείς.

«ΔΙΕΞΟΔΟΙ»

Ως «πάρα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι» χαρακτηρίζει την επίσκεψη στο Ιράν ο επικεφαλής της Alpha Grissin, Αλιόσα Γκρίσιν, καθώς στην κατεξοχήν δραστηριότητα της εταιρείας που είναι τα συστήματα υποστήριξης ηλεκτρονικών εφαρμογών (εκπροσωπώντας την Emerson) υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ο κ. Γκρίσιν μιλώντας στα «Π» τονίζει: «Στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους και ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση, ό,τι ακριβώς δηλαδή λείπει από την Ελλάδα. Εχουμε το πράσινο φως από την αμερικάνικη Emerson να δραστηριοποιηθούμε σε Ιράν και Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε τις πρώτες μας επαφές με τέσσερις επιχειρήσεις και θεωρούμε ότι με μια συστηματικά προσέγγιση θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τζίρο 10 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας από το Ιράν».

Ανοικτή γραμμή και σε φάρμακα-software

Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείς βρίσκουν ενδιαφέρουσα την ανάπτυξη στην ιρανική αγορά και έχουν ήδη ξεκινήσει την επέκτασή τους, αφού το εμπάργκο δεν περιελάμβανε τα φάρμακα. H Unipharma έχει παρουσία στο Ιράν σε συνεργασία με την Comberdaroum τα τελευταία 3 χρόνια με ένα φαρμακευτικό προϊόν το ενέσιμο Apotel. Όπως αναφέρει στα «Π» ο κ. Σπ. Κιτζιός Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, «ετοιμάζουμε ακόμη τρία προϊόντα για την ιρανική αγορά τα οποία αναμένεται να περάσουν τις διαδικασίες έγκριση μέσα στο 2016.»

Η Norma Hellas από το 2015 έχει ξεκινήσει τις επαφές για την εξαγωγή του πρώτου της φαρμάκου στο Ιράν, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας το Μάιο και να ξεκινήσει τις εξαγωγές από φέτος. Όπως τόνισε στα «Π» ο κ. Σ. Κυριαζής Γενικός Διευθυντής της Norma που ταξίδεψε με την αποστολή «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την παρουσία μας και με άλλα προϊόντα με νέες συμφωνίες για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, συμπληρώματα και καλλυντικά».

Τέλος, στον χώρο του software τα περιθώρια συνεργασιών είναι μεγάλα και στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως η Profile, η Singular αλλά και εξειδικευμένες μικρές όπως η Seasoft που δραστηριοποιείται στην παραγωγή software για τη ναυτιλία. Ο κ. Α. Ταβουλάρης δ. σύμβουλος της Seasoft σχολίασε χαρακτηριστικά στα «Π»: «Κάναμε επαφές με τις δύο μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του Ιράν την IRISL και τη NITC και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εφαρμογές μας. Είμαστε μικρή εταιρεία και αν ολοκληρώσουμε συμφωνίες με τις εταιρείες αυτές θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τον τζίρο μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ