Η Κομισιόν βάζει στο «στόχαστρο» την McDonald's

Η Κομισιόν βάζει στο «στόχαστρο» την McDonald's
Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσουν τις φορολογικές συμφωνίες της McDonald’s με το Λουξεμβούργο που επέτρεψαν στην αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων να μην καταβάλει φόρους για δικαιώματα εκμετάλλευσης από το 2009, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς αναδρομικούς φόρους για την εταιρία.

Πριν από δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει έως 30 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler Automobiles και την Ολλανδία να πράξει το ίδιο με την Starbucks καθώς οι φορολογικές τους συμφωνίες θεωρήθηκαν παράνομη ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, η McDonald’s δεν είχε καταβάλει εταιρικό φόρο στο Λουξεμβούργο ή τις ΗΠΑ για δικαιώματα εκμετάλλευσης που είχαν καταβάλλει οι δικαιοδόχοι της εταιρίας, που λειτουργούν εστιατόρια με το σύστημα της δικαιόχρησης, στην Ευρώπη και τη Ρωσία από το 2009 ως αποτελεσμα δύο φορολογικών αποφάσεων που εξέδωσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

"Μια φορολογική απόφαση που συμφωνεί να μην καταβάλλει η McDonald’s φόρο επί των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στις ΗΠΑ πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων", ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

"Σκοπός των συμβάσεων περί διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και όχι η δυνατότητα διπλής μη φορολόγησης", πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν παρείχε ειδική φορολογική μεταχείριση ούτε κάποιο επιλεκτικό προνόμιο στην McDonald’s και ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα. Η ίδια η McDonald’s ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους φορολογικούς κανονισμούς στην Ευρώπη και ότι οι εταιρίες της είχαν καταβάλει πάνω από 2,1 δισ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους στην ΕΕ από το 2010 έως το 2014, με μέσο φορολογικό συντελεστή σχεδόν 27%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ