Ποιο πάροχο τηλεπικοινωνιών έχει βάλει «στο μάτι» ο Γερμανός

Ποιο πάροχο τηλεπικοινωνιών έχει βάλει «στο μάτι» ο Γερμανός
Μια δύσκολη μάχη καλείται να δώσει ο Έλληνας επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός καθώς, την συγκεκριμένη εταιρία τηλεπικοινωνιών που διεκδικεί εδώ και πολύ καιρό, έχουν βάλει «στο μάτι» και ξένα funds.

Στο επίκεντρο της μάχης βρίσκεται ημεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Βουλγρίας, η Vivacom η οποία διεκδικείται εκτόςαπό την Olympia που ελέγχεται από τον Πάνο Γερμανό,το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο Third Point LLC καθώςδύο ακόμη μεγάλους ευρωπαϊκοούς ομίλους.

Πρόκειται για τον Marc Schneider, συνιδρυτή του ευρωπαϊκού ομίλου καλωδιακής τηλεόρασης UPC, ο οποίος υποστηρίζεται οικονομικά από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC, καθώς και από τον βουλγαρικής καταγωγής επιχειρηματία Spas Roussev με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η προσφορά του τελευταίου, υποστηρίζεται οικονομικά από την VTB Capital, που αποτελεί το επενδυτικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, VTB.

H BTC ιδρύθηκε το 1992 μέσω της διαδικασίας διαχωρισμού των δραστηριοτήτων τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του πρώην κρατικού μονοπωλίου της Βουλγαρίας. Σήμερα λειτουργεί 2,6 εκατομμύρια γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και απασχολεί 10.000 εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή ο Π. Γερμανός εξετάζει την αποχώρηση του από την πολωνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play (P4), στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50,3%.

Ειδικότερα οι εταιρείες Tollerton (συµφερόντων Olympia Development) και Novator φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόµενο µεταβίβασης της συµµετοχής τους (50,3% και 49,7% αντίστοιχα) στην P4, έναντι 1,8 δις ευρώ.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η σχετική πώληση θα πραγματοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2016.

Με δεδομένη τη δυσκολία εξαγοράς της Play από άλλη πολωνική εταιρία (παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού), εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση της οι σκανδιναβικές εταιρείες όπως οι Telenor και ΤeliaSonera αλλά και η αμερικανική Liberty Global.

Η P4 είναι ο τέταρτος παίκτης της Πολωνικής αγοράς, με συνδρομητική βάση 13 εκατομμυρίων, η οποία αυξάνεται με ρυθμό 15,5% κατ' έτος.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr