Ζητείται αγοραστής για το ακίνητο της Pepsico HBH στο Λουτράκι

Ζητείται αγοραστής για το ακίνητο της Pepsico HBH στο Λουτράκι
Στα αζήτητα παραμένει εδώ και κάτι μήνες, απ'οταν δηλαδή βγήκε στο σφυρί, το πρώην εργοστάσιο της Pepsico HΒΗ στο Λουτράκι.

Τοδύσκολο έργο της πώλησης του εργοστασίου έχει αναλάβει το κτηματομεσιτικό γραφείο Αtria.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr,το εν λόγω ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 13.428 τ.μ. και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, αποθήκες και κτίρια γραφείων σε οικόπεδο, συνολικής επιφάνειας 33.980 τμ.

Το εργοστάσιο σφράγισε οριστικά τις πόρτες τουτον Ιανουάριο του 2013, λόγω των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η αμερικανική πολυεθνική στην ελληνική αγορά, απολύοντας και τους τελευταίους 20 εναπομείναντες εργαζόμενους.

Όσον αφορά την παρουσία του πολυεθνικού Ομίλου Pepsico στη χώρα, αν και αναζητά, περίπου ένα χρόνο τον τρόπο εξόδου του από την ελληνική αγορά, εντούτοις αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Σημειώνεται ότι οπολυεθνικός κολοσσός την τελευταία πενταετία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα στην ελληνική αγορά, με τις ζημιές της να ανέρχονται στα 63 εκατ. ευρώ και τα μερίδια αγοράς της να βαίνουν συνεχώς μειούμενα.

Aπό τις αρχές του έτους η Pepsico HBH πραγματοποιεί σειρά επαφών με υποψήφιους επενδυτές με στόχο την αποχώρηση της από την ελληνική αγορά, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση των σημάτων της.

Σε αυτό το πλαίσιο είχαν ενταχθεί και οι συνομιλίες που είχε τόσο με την πατρινή Λουξ Μαρλαφέκας όσο και με την ΕΨΑ, οι οποίες τελικά δεν καρποφόρησαν αφού όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς «υπήρξε σημαντική διάσταση απόψεων τόσο σχετικά με τηνμορφή της συνεργασίας όσο και με το ύψος του τιμήματος».

Οικονομικά αποτελέσματα

Ισχυρές απώλειες και ζημιές καταγράφει τα τελευταία χρόνια η Pepsico HBH. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, την περίοδο 2009-2013 η εταιρεία έχασε περίπου το 45% των πωλήσεών της, καθώς από 125,5 εκατ. ευρώ το 2009 έφθασε να έχει πωλήσεις 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Επίσης το 2013 η εταιρεία είχε αρνητικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ύψους 9,6 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 16,8 εκατ. ευρώ.