Οι «τολμηροί» των capital controls - Πόσοι άνοιξαν εταιρεία μετά τις 26 Ιουνίου - Πόσοι έβαλαν λουκέτο

Οι «τολμηροί» των capital controls - Πόσοι άνοιξαν εταιρεία μετά τις 26 Ιουνίου - Πόσοι έβαλαν λουκέτο
Τα νούμερα λένε πάντα (ή σχεδόν πάντα) την αλήθεια. To να προχωρήσεις στη σύσταση εταιρείας εν μέσω capital controls μοιάζει δύσκολο αν όχι αδύνατο. Να όμως που κάποιοι το τόλμησαν.

Τα στοιχεία που συνέλεξε το Fpress.gr από το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων δείχνουν ότι οι 10 εβδομάδες των capital controls δεν έφεραν μόνο λουκέτα. Βέβαια, το «ισοζύγιο» ενάρξεων-διακοπών ήταν σαφώς χειρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Αν προστεθούν για την φετινή περίοδο όλες οι ενάρξεις, προκύπτει θετικό ισοζύγιο 147 (δηλαδή έγιναν 147 περισσότερες ενάρξεις συγκριτικά με τα «λουκέτα»). Για το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά… 666.

Σε ορισμένες μορφές, τα λουκέτα ήταν περισσότερα από τις ενάρξεις. Αυτό συνέβη στις Ομόρρυθμες εταιρείες, (-314) στις ΕΠΕ (-202) και στις Ετερόρρυθμες εταιρείες (-78). Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στα capital controls αλλά στο γεγονός ότι έχουν κυριαρχήσει οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Μπορεί να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες τους στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων (και αυτό σημαίνει αυξημένα έξοδα λογιστηρίου αλλά και προκαταβολή 100% από φέτος) από την άλλη όμως το γεγονός ότι η σύσταση γίνεται εύκολα και χωρίς κεφάλαιο, φαίνεται ότι παραμένει πολύ ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συστάσεις ΙΚΕ ήταν 524 μετά την επιβολή των capital controls. Ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με πέρυσι (698) αλλά τουλάχιστον σαφώς περισσότερες σε σχέση με τα λουκέτα.

Τα αναλυτικά στοιχεία με τις συστάσεις και τις διαγραφές ανά εταιρική μορφή, δημοσιεύονται ΕΔΩ