ΚΕΔΕ: Ηταν απόφαση ολόκληρης της Αυτοδιοίκησης να μην δοθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα

ΚΕΔΕ: Ηταν απόφαση ολόκληρης της Αυτοδιοίκησης να μην δοθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα
Απάντηση, στα όσα ανάφερε, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τη στάση της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, εξέδωσε το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ, καλεί τον Νίκο Βούτση, αντί να ζητά ευθύνες από την ΚΕΔΕ και τον Γιώργο Πατούλη για τη στάση τους στο ζήτημα αυτό, «να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγγνώμη που εμπιστεύθηκαν συνολικά ως κυβέρνηση τους χειρισμούς Βαρουφάκη, που μας έφεραν στο κατώφλι της εξόδου από την ευρωζώνη.

Ας αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν για το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, που τόσο ταλαιπωρούν σήμερα την πραγματική οικονομία, ας απαντήσουν γιατί πάγωσαν εκατοντάδες έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και αν θα υποχρεωθούν οι δημοτικές αρχές να επιστρέψουν την μέχρι πρότινος χρηματοδότησή τους».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ επισημαίνει, ότι από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη διαφωνία της «με την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των δήμων και των δημοτών, για άλλους σκοπούς πέραν αυτών που προορίζονταν» και υπογραμμίζει ότι την άποψη αυτή υιοθέτησε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων των δήμων ολόκληρης της χώρας.

«Ήταν λοιπόν απόφαση ολόκληρης της Αυτοδιοίκησης να μην δοθούν τα ταμειακά μας διαθέσιμα, κι όχι μόνον της ΚΕΔΕ και του προέδρου της», τονίζει. Υποστηρίζει, επίσης, ότι «εφ’ όσον η κυβέρνηση χρειαζόταν τα χρήματα αυτά, μπορούσε να εκδώσει και νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα της δινόταν η δυνατότητα να πάρει η ίδια απευθείας τα χρήματα από τα ταμεία των δήμων, χωρίς τη συγκατάθεση των δημοτικών συμβουλίων. Γιατί δεν το έκανε; Φοβήθηκε το πολιτικό κόστος;

Ή την έπιασαν ξαφνικά οι δημοκρατικές της ευαισθησίες;» Τέλος, δηλώνει δικαιωμένη, «που δεν έχουν προστεθεί τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων μας στο επιπλέον χρέος των 90 δισ. ευρώ που φόρτωσε στη χώρα η αποτυχημένη διαπραγμάτευση της απελθούσας κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ