Συνάντηση Σπίρτζη με ΟΤΕ, Vodafone, Wind - Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση Σπίρτζη με ΟΤΕ, Vodafone, Wind - Τι θα συζητηθεί
Συνάντηση με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα έχει συνάντηση αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός αναπληρωτής Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.


Στην συνάντηση θα συμμετέχουν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο CEO της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης, ο CEO της Wind, Νάσος Ζαρκαλής και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) Γιώργος Στεφανόπουλος και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Δημήτρης Τζώρτζης.
Κατά την διάρκεια της συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο με βασικό το θέμα των εμποδίων στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων όσο και το θέμα της υψηλή φορολόγησης.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου κατά 54% και των κερδών (EBITDA) κατά 57% από το 2007 (δηλαδή υπερδιπλάσια ύφεση σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας), ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει υψηλό ποσοστό των εσόδων του και των κερδών του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ύφεσης. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA), ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.
Τα έσοδα του κλάδου από υπηρεσίες συνέχισαν να μειώνονται και το 2014, με ετήσιο ρυθμό 4,4%. Τα έσοδα ανά χρήστη (ARPU) μειώθηκαν το 2014 για πρώτη φορά κοντά στα 10 ευρώ ανά μήνα, παρόλο που τα λεπτά χρήσης αυξάνονται συνεχώς, ξεπερνώντας τα 44 δις λεπτά ομιλίας το 2014. Η πτώση των εσόδων είναι απόρροια της ραγδαίας πτώσης των τιμών, καθώς η Ελλάδα έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, με συνολική μείωση τιμών πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb) από το 2008 ως σήμερα.
Την ίδια στιγμή πάντως η γραφειοκρατία συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Οι καθυστερήσεις κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ επιβαρύνουν υπέρμετρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για την καθυστέρηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών είναι το υπέρμετρο φορολογικό βάρος, καθώς η Ελλάδα είναι 2η στην ΕΕ-28 στη φορολόγηση των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών. Ο κλάδος, πέρα από τις συνήθεις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, επιβαρύνεται επιπρόσθετα με ειδικό τέλος, επί του οποίου υπολογίζεται και ΦΠΑ. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα φτάνει το 38%, ενώ αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση δεν υφίσταται σε συμπληρωματικούς κλάδους (π.χ. σταθερή τηλεφωνία), με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά.