Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου θα συνεισφέρει σημαντικά σε καταναλωτές και οικονομία

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου θα συνεισφέρει σημαντικά σε καταναλωτές και οικονομία
Την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μία κίνηση που όπως εκτιμούν στελέχη της εν λόγω αγοράς θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις για τους καταναλωτές λόγω ανταγωνισμού.


Μιλώντας στο fpress στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, μιας αγοράς που όπως αναφέρουν παραμένει επί 20 χρόνια μονοπώλιο της ΔΕΠΑ.
Η πορεία για το οριστικό άνοιγμα της αγοράς δεν πρέπει να ανακοπέι αναφέρουν.
Πάντως σύμφωνα με τους ίδιους και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, το νομοσχέδιο όμως που προωθούσε, διατηρούσε τις υπάρχουσες μονοπωλιακές στρεβλώσεις με αποτέλεσμα να
αυξάνεται το κόστος του αερίου, ειδικά για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Είναι λυπηρό και απογοητευτικό, μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, η χώρα και η αγοράενέργειας να παραμένουν όμηροι μονοπωλίων που στηρίζονται σεπρονόμια που η Πολιτεία τους εκχώρησε. Αξίζει για τη διατήρηση της κερδοφορίαςτης ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ να θυσιαστεί η παραγωγική βάση της χώρας; Σε τελικήανάλυση, πού θα πωλούν αέριο οι εταιρείες αυτές όταν θα έχει πια κλείσει και ητελευταία βιομηχανία; διερωτόνται χαρακτηριστικά.
Εκτός από τα άμεσα οφέλη στα τελικά τιμολόγια φυσικού αερίου που αφορά τους καταναλωτές, η απελευθέρωση θα έχει άμεση και ουσιαστική επίδραση στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις και θα φροντίσουν για την βελτίωση του κόστους παραγωγής προσφέροντας προστιθέμενη αξία σε έναν ευρύ κύκλο της εθνικής οικονομίας. Θα προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε επίπεδο μόνιμου προσωπικού, ενώ θα είναι τεράστια η συνεισφορά τους στα έσοδα του κράτους, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Φ.Π.Α. και λοιπών φόρων.