Ιχθυοκαλλιέργειες: Στον έλεγχο της Σελόντα πέρασε η Δίας

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στον έλεγχο της Σελόντα πέρασε η Δίας
Στον έλεγχο της Σελόντα πέρασε η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες, αργά σήμερα το μεσημέρι.


Η συμφωνία προβλέπει την μεταβίβαση του ενεργητικού και μέρους του παθητικού της Δίας στην Σελόντα καθώς και διαγραφή οφειλών της πρώτης πάνω από 110 εκατ. ευρώ.
Η αρχή, της αναδιάθρωσης του κλάδου έγινε με τη Σελόντα, καθώς οι τράπεζες τον περασμένο Σεπτέμβριο απέκτησαν το 82% της εταιρείας και διέγραψαν δάνεια 50 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί και ο Νηρέας όπου κουρεύονται δάνεια 58,6 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες αποκτούν το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η αναδιάρθρωση του Νηρέα αναμένεται να εγκριθεί στην α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 4 Μαΐου.
Το επόμενο βήμα, είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η δημιουργία μίας νέας μεγάλης εταιρείας (υπό την ομπρέλα της οποίας θα συνενωθούν όλες οι εταιρείες) η οποία και θα εισέλθει – εκ νέου – στο χρηματιστήριο.
Ήδη αρκετά ξένα fund έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας τέτοιας εταιρίας, ενδιαφέρον που υποδηλώνει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, κρύβει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από τον αντίστοιχο κλάδο στην Τουρκία σε όλες πλέον σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού.
Θετικό σημείο, πάντως αποτελεί η μείωση της παραγωγής γόνου στην Τουρκία που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών για τις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου. Μάλιστα, η τάση αυτή των υψηλών τιμών αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά το αρμόδιο τμήμα του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ).