Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μέλλον της επένδυσης της Eldorado Gold

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μέλλον της επένδυσης της Eldorado Gold
Προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης της Eldorado Gold, καταβάλλουν οι δύο πλευρές για την επένδυση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική.


Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συνηγορεί η συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές το Σάββατο στο Υπουργείο, λίγα 24ωρα μετά τις απειλές της Eldorado Gold να προχωρήσει σε ματαίωση της επένδυσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε γενικά ήρεμο κλίμα με φόντο τον επανέλεγχο των αδειών της για το υπό κατασκευή εργοστάσιο εμπλουτισμού που κατασκευάζει στις Σκουριές.
Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ταχθεί κατά της επένδυσης του χρυσού στην Χαλκιδική.
Μάλιστα η διοίκηση του Υπουργείου επικαλείται πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από εννέα καθηγητές του Πανεπιστημίου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι αγροτικές δραστηριότητες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και ότι ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει ριζικά καθώς θα μεταβληθεί σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι ότι η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των αγροτικών καλλιεργειών θα είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη καθώς θα καλύψει μεγάλες εκτάσεις και περιοχές που απέχουν πολύ από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες πάντως ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης και ο υπουργός Αναπληρωτής Γ.Τσιρώνης θα επισκεφθούν τα μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να έχουν πιο άμεση ενημέρωση.