To deal Φουρλή-Δαυίδ και οι κρίσιμες λεπτομέρειες

To deal Φουρλή-Δαυίδ και οι κρίσιμες λεπτομέρειες
Ο όμιλος Φουρλή αποσύρεται από την δραστηριότητα που ασκούσε επί δεκαετίες και τη θέση του λαμβάνει ο όμιλος Δαυίδ μέσω της Ιντεάλ.

Οι δύο εταιρίες το ανακοίνωσαν ταυτόχρονα χθες στο Χρηματιστήριο πως η διανομή και εμπορία των προϊόντων Liebherr, Gorenje / Körting, Brandt, ΜΑΒΕ και απορροφητήρες Fourlis θα γίνεται μέσω της Ιντεάλ.
Ωστόσο ο ... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν. Και αυτό διότι η δραστηριότητα του ομίλου Φουρλή στη χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών ασκείται μέσω της θυγατρικής της εισηγμένης Fourlis Trade η οποία επίσης έχει δύο θυγατρικές τις Service One και Trade Logistics.
Η Fourlis Trade μένει πλέον χωρίς αντικείμενο και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο το μέλλον της εταιρίας. Θα εκκαθαριστεί, θα απορροφηθεί ή θα πωληθεί στην Ιντεάλ;
Από τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2013 προκύπτει ότι η Fourlis trade είχε κύκλο εργασιών 16,9 εκ Ευρώ και ζημίες 663 χιλιάδες Ευρώ ενώ από τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων πρώτου τριμήνου 2014 της Φουρλής προκύπτει ότι η δραστηριότητα της χονδρικής ηλεκτρικών συσκευών είχε έσοδα 4,14 εκ Ευρώ και ζημίες 554 χιλιάδες.
Οι δανειακές υποχρεώσεις της Fourlis Trade είναι 5 εκ Ευρώ το οποίο αφορά σε ομολογιακό δάνειο που έπρεπε να αποπληρωθεί το 2014 αλλά δόθηκε παράταση ως το Δεκέμβριο του 2017 με πληρωτέο 1,2 εκ Ευρώ στη χρήση 2015.
Επισημαίνεται ότι η θυγατρική της Trade Logistics παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης αποθήκης κυρίως στα ΙΚΕΑ ενώ η Service One αποτελεί τη θυγατρική που ασχολείται με το service των ηλεκτρικών ηλεκτρονικών συσκευών που διατίθονταν μέχρι σήμερα στην αγορά από τη δραστηριότητα χονδρικής από την οποία αποχωρεί ο όμιλος Φουρλής. Η Service One το 2013 είχε έσοδα 5,8 εκ Ευρώ και ζημίες 623 χιλιάδες Ευρώ ενώ έχει μηδενικό δανεισμό.
Σε κάθε περίπτωση από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ο όμιλος Φουρλή αποχωρώντας από τη δραστηριότητα της χονδρικής θα βελτιώσει τα μεγέθη του σε επίπεδο περιθωρίου κέρδους και θα απελευθερώσει κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ιντεάλ που αναλαμβάνει τη δραστηριότητα της διανομής είναι να τη γυρίσει σε κερδοφόρα. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι αυξημένες καθώς αποκτά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο χαμηλότερο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ζητούμενο αποτελεί η αύξηση των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια πράγμα ιδιαίτερα πιθανό δεδομένου ότι αναμένεται επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ