Νιτσιάκος: Η επόμενη μέρα μετά το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

  Νιτσιάκος: Η επόμενη μέρα μετά το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Στην δικαισύνη ετοιμάζεται να προσφύγει η πτηνοτροφική επιχείριση Νιτσιάκος, προκειμένου να καταθέσει αίτηση αναστολής επί του προστίμου που της έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το οποίο ανέρχεται στα 8,5 εκατ ευρώ.


Η αίτηση αναστολής έχει ως στόχο να μην βεβαιωθούν τα πρόστιμα και ως εκ τούτου να μην καταστούν εισπρακτέα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, όπως άλλωστε και για την πλειοψηφία των εταιριών του κλάδου που ενεπλάκησαν στην γνωστή υπόθεση, θα τις οδηγήσει στο κλείσιμο.
Στελέχη της πτηνοτροφικής βιομηχανίας ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των τιμών των κοτόπουλων, μία υπόθεση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην αγορά, μετά από αυτοπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός ήταν και είναι οξύς, κάτι που αποδεικνύουν και οι τεράστιες ζημιές που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια οι πτηνοτροφικές μονάδες.
Να σημειωθεί ότι Νιτσιάκος είναι μία από τις 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε συνολικά πρόστιμα άνω των 40 εκατ ευρώ για την σύσταση καρτέλ.
Η εταιρία πάντως ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις για φέτος ύψους 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες μεταξύ των άλλων θα αφορούν σε νέα γραμμής συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας, αλλά και στην παραγωγή προ-ψημένων προϊόντων.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων το 2013 η εταιρία Νιτσιάκος, παρουσίασε κέρδη από ζημιές.
Ειδικότερα η επιχείρηση, που εδρεύει στα Ιωάννινα, εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις ύψους 168,64 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν στα 1,570 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,260 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2012.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην ανάπτυξη πωλήσεων νωπής γαλοπούλας και κουνελιών, την παραγωγή των οποίων ξεκίνησε το 2011. Η ετήσια παραγωγή πτηνών διαμορφώνεται σε 16 εκατ., ενώ 85 χιλ. τόνοι ζωοτροφών παράγονται ετησίως. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 600 άτομα, ενώ έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε πρόσληψη και νέου προσωπικού στην παραγωγή.


Το χρονικό της υπόθεσης του καρτέλ

Με ομόφωνη απόφασή της, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε ότι συνολικώς δεκατρείς πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ) παραβίασαν το άρθρο 1 του ν. 703/1977 περί απαγορευμένων συμπράξεων και 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), με την υιοθέτηση παράνομων πρακτικών οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό τον συντονισμό τής τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς. Ειδικότερα, με βάση το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε συστηματικά την επιχειρηματική του δράση σε ό,τι είχε να κάνει με τις προαναφερθείσες πρακτικές -και, μάλιστα, σε όλο το φάσμα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου και σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες). Μάλιστα, η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη διήρκεσε, όπως σημειώνεται στην ίδια απόφαση, επί μακρό χρονικό διάστημα (συγκεκριμένα, από το 1996 έως το 2010).

Τα πρόστιμα

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού διαπίστωσε τη διάπραξη παραβάσεων και υποχρέωσε τις συμπράττουσες επιχειρήσεις να παύσουν τις συγκεκριμένες αντιανταγωνιστικές πρακτικές, επέβαλλε τα εξής πρόστιμα (ανάλογα με τη διάρκεια συμμετοχής κάθε επιχείρησης στην παράβαση):
-Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ): πρόστιμο 8.562.021 ευρώ
-Πίνδος - Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ Πίνδος): πρόστιμο 12.409.620.
- Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας (ΑΠΣ Άρτας): πρόστιμο 5.222.863 ευρώ
- ΑΦΟΙ Λειβαδίτη - Παραγωγή και Εμπορία Πτηνοτροφικών Προϊόντων και Πτηνοτρόφων ΑΒΕΕ (ΑΦΟΙ Λειβαδίτη ΑΒΕΕ): πρόστιμο €1.256.313.
-Δημ. Κελαϊδίτης & ΣΙΑ ΕΠΕ (Δημ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ): πρόστιμο 1.473.619.
~ Αμβροσιάδης - Παραγωγή και Εμπορία Πτηνοτροφικών Ζωικών Προϊόντων ΑΒΕΕ (Αμβροσιάδης Κοτόπουλα Έξοχης ΑΒΕΕ): πρόστιμο 1.725.470.
- Μαζαράκι ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικών Προϊόντων (Μαζαράκι ΑΒΕΕ): πρόστιμο 2.237.235.
- ΚΟΤΙΝΟ Ανώνυμη Πτηνοτροφική Εμπορική και Βιομηχανική Επιχείρηση (ΚΟΤΙΝΟ ΑΕΒΕ): πρόστιμο 565.464.
- ΒΙΟΚΟΤ - Πτηνοσφαγεία Αττικοβοιωτίας Βιομηχανική Εμπορική Τροφίμων ΑΕ (ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ): πρόστιμο €2.094.148.
~ ΥΙΟΙ Π. Σαραμουρτση ΑΒΕΕ - Παραγωγή και Επεξεργασία Πουλερικών (Χάρμα): πρόστιμο 664.450.
- ΦΡΕΣΚΟΤ - Πτηνοτροφικές Εμπορικές Επιχειρήσεις ΑΕ (ΦΡΕΣΚΟΤ ΑΕ): πρόστιμο 1.167.920.
- Αγγελάκης Βιομηχανική και Πτηνοτροφική ΑΕ (Αγγελάκης ΑΕ): πρόστιμο 1.246.700.
- Αγροζωή ΑΒΕΕ - Αγροτικές και Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις (Αγροζωή ΑΒΕΕ): πρόστιμο 1.368.536.
- Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ): πρόστιμο 3.987.