Εξαγορά της Covidien από τη Medtronic με φορολογικές στοχεύσεις

Εξαγορά της Covidien από τη Medtronic με φορολογικές στοχεύσεις
Η αμερικανική εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Medtronic ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Covidien έναντι του ποσού των

42,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές και τη μεταφορά της διοικητικής της έδρας στην Ιρλανδία, σε μία τελευταία συναλλαγή που αποβλέπει στους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές εκτός των ΗΠΑ.

Αν και η συμφωνία θα επιτρέψει στη Medtronic να μειώσει το συνολικό φορολογικό της βάρος σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία δήλωσε ότι καθοδηγήθηκε περισσότερο από τη συμπληρωματική στρατηγική που έχει με τη Covidien σε θέματα ιατρικής τεχνολογίας παρά από το θέμα της φορολογίας. «Ο πραγματικός σκοπός αυτής (της εξαγοράς) , εν τέλει είναι στρατηγικός, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic κ. Ομάρ Ίσρακ, προσθέτοντας ότι ο φορολογικός συντελεστής της Medtronic ανέρχεται σήμερα σε 18% και δεν θα αλλάξει πολύ.

Η συγχώνευση της Medtronic, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτόνομη εταιρείας κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων, και της Covidien, που κατασκευάζει μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε ένα φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων, θα δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή, παραπλήσιο σε μέγεθος, προς τον κλάδο ιατρικού εξοπλισμού της κορυφαίας εταιρείας του τομέα Johnson & Johnson.