Η σφήνα Ross στις ιχθυοκαλλιέργειες και το μεγάλο παζάρι με τις τράπεζες

Η σφήνα Ross στις ιχθυοκαλλιέργειες και το μεγάλο παζάρι με τις τράπεζες
Την ώρα που οι επισκέψεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης στελεχών των ιχθυοκαλλιεργειών είναι καθημερινές

με βασικό αίτημα την κρατική υποστήριξη για να βρεθεί διέξοδος οι τράπεζες προχωρούν το σχέδιο εκτεταμένης μετοχοποίησης των χρεών και συγχωνεύσεων. Ωστόσο οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόοπτες καθώς ο Wilbur Ross έχει καταθέσει σχέδιο στην κυβέρνηση για δημιουργία εθνικού πρωταθλητή με συγχώνευση των Δίας, Νηρέα και Ανδρομέδα.
Ο Wilbur Ross είναι διάσημος αμερικανός επενδυτής ο οποίος ειδικεύεται στη διάσωση εταιριών που βρίσκονται υπό κατάρρευση με πολλά επιτυχημένα projects στο ενεργητικό του. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που έχει παραδώσει στην κυβέρνηση περιλαμβάνει και γενναίο κούρεμα δανείων πράγμα που δεν φαίνεται εύκολο να αποδεχτούν οι τράπεζες.
Επίσης στην πρόταση αυτή αποτελεί ένα ζήτημα ότι η Ανδρομέδα δεν έχει χρηματοοικονομικό πρόβλημα. Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η Ανδρομέδα έχει έλθει σε συνεννόηση με τον αμερικανό ώστε ουσιαστικά ο μέτοχός της δηλαδή η Global Finance να γίνει ο μεγάλος έλληνας παίκτης στην αγορά ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι εγχώριες τράπεζες προχωρούν το σχέδιο μετοχοποίησης των χρεών των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας ο οποίος θα τις οδηγήσει και στο μετοχικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν εκτός παιγνιδιού οι νυν ιδιοκτήτες τη διοίκηση των εταιριών θα αναλάβουν μάνατζερ που θα επιλέξουν οι τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια έχουν ως στόχο να πουλήσουν τις εταιρίες σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η μόνη περίπτωση να κάνουν πίσω οι τράπεζες είναι να τροποποιηθεί η πρόταση Ross και η μετοχοποίηση χρεών να είναι κοινή με την προοπτική σε δεύτερο στάδιο να αγοράσει ο αμερικανός επενδυτής ποσοστά από τις τράπεζες ή τα ποσοστά αυτά να διατεθούν σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και οι όποιες κινήσεις θα γίνουν εντός του Ιουνίου.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ