Βιομηχανία: Μειώθηκε κατά 0,6% η παραγωγή τον Μάρτιο - H εικόνα ανά κλάδο

Βιομηχανία: Μειώθηκε κατά 0,6% η παραγωγή τον Μάρτιο - H εικόνα ανά κλάδο

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αν και στο σύνολο του πρώτου τριμήνου εφέτος διατήρησε θετικό πρόσημο.

Πιο αναλυτικά, αύξηση της τάξης του 3,4% παρουσίασε ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το α’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η αύξηση προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

• Κατά 12,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• Κατά 3,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

• Κατά 2,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 1,4% του Δείκτη Μεταποίησης

Πάντως η κατασκευή ειδών ένδυσης και η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων δεν ακολούθησαν το θετικό κλίμα σημειώνοντας μείωση κατά -14,5% και -19,5% αντίστοιχα.

Υποχώρηση τον Μάρτιο

Παρά τις καλές επιδόσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο o Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση τον Μάρτιο καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης (-36%), όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες.

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (+20,4%).

Πτώση και σε μηνιαία βάση

Ας σημειωθεί ότι και σε μηνιαία βάση, ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,3%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ