Ζημιές $2,3 δισ. για την Pfizer – Βουτιά 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid

Ζημιές $2,3 δισ. για την Pfizer – Βουτιά 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid

Από τις αρχές του 2023, η μετοχή της Pfizer στη Wall Street χάνει το 40% της αξίας της

Ζημιογόνο αποδείχθηκε το γ’ τρίμηνο για την Pfizer, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία αναγκάστηκε να διαγράψει από τον ισολογισμό αποθέματα, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, τα οποία αφορούσαν εμβόλια και φάρμακα κατά της Covid.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Pfizer ανακοίνωσε ζημιές 17 σεντς ανά μετοχή ή αλλιώς ζημιές 2,38 δισ. δολαρίων. Παρά την κάμψη, πάντως, οι παραπάνω επιδόσεις ήταν καλύτερες των προβλεπόμενων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 34 σεντς.

Τα έσοδα, ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν κατά 42% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και κατήλθαν στα 13,23 δισ. δολάρια, λόγω της μεγάλης μείωσης στα προϊόντα Covid.

Ενδεικτικά, οι πωλήσεις εμβολίων συρρικνώθηκαν κατά 70% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις του φαρμάκου Paxlovid κατρακύλησαν κατά 97%.

Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2022, τα καθαρά κέρδη της Pfizer είχαν διαμορφωθεί στα 8,61 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά το σύνολο του 2023, η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να περιμένει έσοδα 58 – 61 δισ. δολαρίων, με τον πήχη για τα προσαρμοσμένα κέρδη να τίθεται στο 1,45 έως 1,65 δολάριο ανά μετοχή.

Για να ανταποκριθεί στις εν λόγω προσδοκίες, η διοίκηση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορά απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις στον προϋπολογισμό του τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Παράλληλα, αποφάσισε να κλείσει δύο εγκαταστάσεις παραγωγής στη Βόρεια Καρολίνα.

Από τις αρχές του 2023, η μετοχή της Pfizer στη Wall Street χάνει το 40% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να περιορίζεται στα 172 δισ. δολάρια.

Στόχος της διοίκησης είναι να στρέψει την προσοχή των επενδυτών μακριά από την Covid, παρουσιάζοντας μια σειρά νέων επενδυτικών ευκαιριών, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρότερων εταιρειών του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ