Στροφή της Zara στα ανακυκλωμένα υφάσματα - Αγοράζει 2.000 τόνους από την σουηδική Renewcell

 Στροφή της Zara στα ανακυκλωμένα υφάσματα - Αγοράζει 2.000 τόνους από την σουηδική Renewcell

 

Η Levi Strauss και H&M έχουν επίσης αγοράσει Circulose για την κατασκευή ρούχων τους

Ο ιδιοκτήτης της Zara, Inditex ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων στον κόσμο,ανακοίνωσε ότι οι προμηθευτές του θα αγοράσουν 2.000 μετρικούς τόνους πρώτης ύλης από βαμβακερά υφάσματα από τη σουηδική εταιρεία Renewcell.

Το Renewcell είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εμπορική κλίμακα στον κόσμο που βοηθά τους λιανοπωλητές ενδυμάτων να αντικαταστήσουν τις παρθένες ίνες με ανακυκλωμένα υφάσματα. Παράγει έναν υφασμάτινο πολτό κατασκευασμένο από χημικά ανακυκλωμένα απόβλητα βαμβακιού, με την επωνυμία Circulose.

Η Inditex, η οποία όπως και άλλοι λιανοπωλητές fast-fashion δέχεται πιέσεις να μειώσει τα απόβλητα και να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ανακυκλωμένου πολυεστέρα από μια startup με έδρα τις ΗΠΑ. Η ισπανική εταιρεία σκοπεύει να προμηθευτεί το 25% των ινών της από υλικά «επόμενης γενιάς» έως το 2030.

Η Inditex διέθεσε συνολικά 621.244 τόνους ειδών στην αγορά πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

«Μια δημόσια συμφωνία για την αγορά οποιασδήποτε ποσότητας ινών που κατασκευάζεται με το Circulose είναι θετική κατά την άποψή μας», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renewcell, Magnus Hakansson, στο Reuters.

«Σηματοδοτεί στην υπόλοιπη αγορά ότι η Inditex επιδιώκει ενεργά τον στόχο της να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί περισσότερα υλικά επόμενης γενιάς», πρόσθεσε.

Η Inditex είπε ότι οι προμηθευτές της θα αγοράσουν την πρώτη παραγγελία μιας πρώτης ύλης που θα παρασκευάζεται από ένα μείγμα Circulose και κυτταρίνης που προέρχεται από ένα δάσος βιώσιμης διαχείρισης, για να ενσωματωθεί στις συλλογές της Inditex.

Η Levi Strauss έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Renewcell για να αγοράσει Circulose προκειμένου να φτιάξει ένα από τα μπλε τζιν παντελόνια της, προσθέτοντάς το σε οργανικό βαμβάκι.

Η σουηδική εταιρεία λιανικής H&M συμφώνησε επίσης το 2020 να χρησιμοποιήσει υλικό Circulose σε όλες τις επωνυμίες της για μια περίοδο πέντε ετών, αναφέρει η Renewcell στον ιστότοπό της.

Η Renewcell δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε πουλήσει περίπου 14.400 τόνους Circulose μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ