Αλμα 24% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α’ τετράμηνο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΒΕΑ

Αλμα 24% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το α’ τετράμηνο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΒΕΑ

Οι νέες εγγραφές στο ΓΕΜΗ αυξήθηκαν σε 3.102 τους πρώτους μήνες του 2023 

Περαιτέρω ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καταγράφουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το α΄ τετράμηνο του 2023. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών ενισχύθηκε κατά 25,4% σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες εγγραφές αυξήθηκαν σε 3.102 τους πρώτους μήνες του 2023 από 2.505 το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Παρότι σημαντικά μικρότερος, ελαφρώς αυξημένος είναι και ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων, ο οποίος από 677 το πρώτο τετράμηνο του 2022 έφθασε τις 809 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Επιπλέον, οι περισσότερες νέες εγγραφές επιχειρήσεων παρουσιάζονται στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν οι εμπορικές και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ακολουθούν τα αναλυτικά στοιχεία:

«Παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην διεθνή οικονομία, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διατηρεί και ενισχύει τη δυναμική της, με τον αριθμό επιχειρήσεων που εγγράφηκαν για πρώτη φορά στο ΓΕΜΗ κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023 να είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν». Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, και πρόσθεσε:

«Η βελτίωση στο ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιβεβαιώνει ότι η επιχειρηματικότητα επηρεάζεται θετικά από τη μείωση των φορολογικών βαρών, την εισροή ξένων κεφαλαίων, καθώς και από την ύπαρξη θετικών προσδοκιών για το μέλλον της εθνικής οικονομίας. Προκειμένου να μην ανατραπεί το υπάρχον θετικό κλίμα χρειάζεται μια πολιτική φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Εξάλλου, όπως έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν, πρακτικές υπερφορολόγησης όχι μόνο δεν επέφεραν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν αποτρεπτικά για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ