Πώς αλλάζει ο χάρτης των supermarket με την πώληση του Βερόπουλου στον Σκλαβενίτη

Πώς αλλάζει ο χάρτης των supermarket με την πώληση του Βερόπουλου στον Σκλαβενίτη
Ριζικές αλλαγές στον χάρτη του λιανεμπορίου αναμένεται να επιφέρει η εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Βερόπουλος από την Σκλαβενίτης. Μετά την οριστικοποίηση του deal που αποκάλυψε το fpress στις 19/3, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες; 


Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών, προβλέπει την απόκτηση του 60% της Βερόπουλος (της μητρικής) από την Σκλαβενίτης, με την προοπτική εξαγοράς του υπολοίπου 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία τα καταστήματα VERO σε Σερβία και ΠΓΔM θα παραμείνουν στον έλεγχο του Νίκου Βερόπουλου.
Οι συζητήσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2014 και σε πρώτη φάση οδήγησαν στην εξαγορά από τη Σκλαβενίτης της συμμετοχής της Βερόπουλος στην αλυσίδα Χαλκιαδάκης η οποία δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι η Βερόπουλος κατείχε το 60% της Χαλκιαδάκης και η εξαγορά από την Σκλαβενίτης έγινε έναντι 22 εκατ. ευρώ. Με την εξαγορά της Βερόπουλος από την Σκλαβενίτης, δημιουργείται ένας υπερόμιλος σουπερμάρκετ, ο οποίος θα έχει τζίρο πάνω από 2 δις ευρώ και θα αριθμεί περί τα 330 καταστήματα τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε 47 επαρχιακές πόλεις.
Μάλιστα στο νομό Αττικής ο νέος Ομιλος θα αναδειχτεί πρωταγωνιστής καθώς θα διαθέτει πάνω από 200 καταστήματα (ο Σκλαβενίτης έχει πάνω από 110 και ο Βερόπουλος πάνω από 90).
Με ένα άκρως μελετημένο businessplan η Σκλαβενίτης έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε μια σειρά στρατηγικών κινήσεων εν μέσω κρίσης, οι οποίες δείχνουν την πρόθεση της οικογένειας να προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο και να πρωταγωνιστήσει τόσο στο λιανεμπόριο τροφίμων (με την απόκτηση της Χαλκιαδάκης), όσο και στο χονδρεμπόριο τροφίμων και αναλώσιμων ειδών, δραστηριότητες που πήρε ως «προίκα» από τη Makro.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η πρόκληση για την οικογένεια Σκλαβενίτη τα τελευταία χρόνια ήταν τριπλή: η σημαντική μείωση του όγκου των πωλήσεων στο λιανεμπόριο ως αποτέλεσμα της κάμψης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ο «πόλεμος» τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και η «μάχη» των επενδύσεων μεταξύ των μεγάλων ομίλων με «λάφυρο» το μεγαλύτερο κομμάτι από μια «πίτα» των 10 δισ. ευρώ.
Εμπνευστής της στρατηγικής του Ομίλου ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, ένας άνθρωπος που όσοι τον γνωρίζουν από κοντά υποστηρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, ο οποίος από την αρχή της οικονομικής κρίσης σχεδίαζε με προσεκτικά βήματα την επόμενη μέρα του Ομίλου. Βασικός αρωγός του και τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας με τα οποία διατηρεί άριστες σχέσεις και συμπαραστάτες του εργαζόμενοι αλλά και προμηθευτές.
Ειδικότερα η σχέση προσωπικού – διοίκησης, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, είναι άριστη αφού η αλυσίδα όχι μόνο δεν μείωσε τους μισθούς των εργαζομένων της, δεν δίστασε και να θυσιάσει μέρος τους τζίρου της, επιλέγοντας συνειδητά να μην ανοίγει τις Κυριακές.
Σε οικονομικό επίπεδο τα μεγέθη της Σκλαβενίτης δεν δείχνουν να επηρεάζονται ούτε από την ύφεση ούτε από την περιορισμένη -μέχρι σήμερα - γεωγραφική της ανάπτυξη. Το 2013 πραγματοποίησε πωλήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ (συγκεκριμένα 1,19 δισ. ευρώ) και η κερδοφορία της διαμορφώνεται στα 16,5 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 13,4% σε σχέση με το 2012 όταν ο μέσος όρος αύξησης για τον κλάδο ήταν της τάξης του 4,8%.

Eλένη Μπότα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ