Έκλεισε το deal Βερόπουλου -Σκλαβενίτη: Τί προβλέπει η συμφωνία

Έκλεισε το deal Βερόπουλου -Σκλαβενίτη: Τί προβλέπει η συμφωνία
Έκλεισε την περασμένη Παρασκευή, όπως είχε γράψει to fpress.gr, το deal Βερόπουλου με Σκλαβενίτη, με την υπογραφή και της τελικής συμφωνίας για την δημιουργία ενός από τους πιο ισχυρούς παίκτες στο κλάδο του λιανεμπορίου.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 60% της Βερόπουλος (της μητρικής) από την Σκλαβενίτης, με την προοπτική εξαγορά του υπολοίπου 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τη συμφωνία τα καταστήματα VERO σε Σερβία και ΠΓΔM θα παραμείνουν στον έλεγχο του Νίκου Βερόπουλου.
Εκείνο που απομένει να διευκρινιστεί είναι το ύψος του τιμήματος, καθώς και οι δύο πλευρές για το θέμα αυτό κρατούν "σιγήν ιχθύος".
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις τονίζουν ότι το deal δεν θα ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, αφού πρέπει να πάρει πρώτα το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Και η διαδικασία αυτή δεν θα είναι εύκολη, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, καθώς ο Σκλαβενίτης μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο επιθετικές εξαγορές (Χαλκιαδάκη και Makro). Ως εκ τούτου εκφράζονται επιφυλάξεις αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συναινέσει και σε μία τρίτη, αυτή του Βερόπουλου.
Πάντως, από το περασμένο Σάββατο, τα ράφια της Βερόπουλος, έχουν αρχίσει ξανά να γεμίζουν με προϊόντα, από προμηθευτές που είχαν σταματήσει μαζί του την συνεργασία, λόγω μη καταβολής πληρωμών.
Ηταν άλλωστε γνωστό ότι ο όμιλος Βερόπουλου, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν μετά από παραίνεση των πιστωτριών τραπεζών και ειδικά των πιστωτών της Βερόπουλος η οποία το 2013 βρέθηκε με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προέβη σε ρυθμίσεις ενώ στις οικονομικές της καταστάσεις των συνολικό ύψος των οφειλών προς τα ταμεία διαμορφώνεται σε περισσότερα από 13 εκ Ευρώ.
Ειδικότερα η Βερόπουλος, σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό του, πραγματοποίησε το 2013 κύκλο εργασιών 803,37 εκατ. ευρώ, καταφέρνοντας να μειώσει σημαντικά τις ζημίες, από 9,64 εκατ. ευρώ το 2012 σε 2,067 εκατ. ευρώ το 2013, και με το σύνολο των υποχρεώσεών του να ανέρχεται σε 389 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις.
Οσον αφορά την Σκλαβενίτης, ο τζίρος της σε ενοποιημένο επίπεδο υποχώρησε στα 1,19 δισ. ευρώ από 1,23 δισ. ευρώ το 2012.
Οσον αφορά τα κέρδη προ φόρων της αλυσίδας το 2013 ενισχύθηκαν στα 16,483 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 9,612 εκατ. ευρώ έναντι 10,239 εκατ. ευρώ.
Επίσης στο τέλος του 2013 τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 31,953 εκατ. ευρώ από 38,825 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012.
Με την εξαγορά της Βερόπουλος από την Σκλαβενίτης, δημιουργείται ένας υπερόμιλος σουπερμάρκετ, ο οποίος θα έχει τζίρο πάνω από 2 δις ευρώ και θα αριθμεί περί τα 330 καταστήματα τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και σε 47 επαρχιακές πόλεις.
Μάλιστα στο νομό Αττικής ο νέος Ομιλος θα αναδειχτεί ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής καθώς θα διαθέτει πάνω από 200 καταστήματα (ο Σκλαβενίτης έχει πάνω από 110 και ο Βερόπουλος πάνω από 90).

Δείτε τί έγραφε το fpress για το θέμα τηε εξαγοράς ΕΔΩ

Eλένη Μπότα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ