Τι εισπράττει και τι κερδίζει η Eldorado Gold από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Καναδική εταιρία στο τρίτο τρίμηνο του 2014 τα έσοδά της από πωλήσεις μετάλλων στην Ελλάδα ήταν 15,243 εκ δολάρια από 9,918 εκ δολάρια πέρυσι ενώ το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 1,188 εκ δολάρια από 1,024 εκ δολάρια το περυσινό τρίτο τρίμηνο.

Η εταιρία φέρεται να έχει πληρώσει ή να έχει υπολογιστεί ότι θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 1,003 εκ δολάρια ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε λαμβάνειν φόρο ύψους 3,679 εκ δολάρια.
Στους εννιά μήνες του 2014 η εταιρία εμφανίζει στην Ελλάδα πωλήσεις ύψους 40,35 εκ δολάρια και μεικτό κέρδος 1,216 εκ δολάρια. Στο περυσινό εννιάμηνο ο τζίρος ήταν 36 εκ δολάρια με μεικτή ζημία 3,95 εκ δολάρια.
Τα έσοδα της εταιρίας από την Ελλάδα αντιστοιχούν σε ποσοστό της τάξεως του 5% των συνολικών εσόδων ενώ η αξία της «ελληνικής» περιουσίας υποδεικνύει τα τεράστια περιθώρια εσόδων από την ελληνική αγορά τα προσεχή έτη.
Σημειώνεται ότι ακόμα η Eldorado δεν έχει αρχίσει να πουλά ελληνικό χρυσό αλλά τα έσοδά της από την Ελλάδα προέρχονται από τις πωλήσεις Ψευδαργύρου, Μόλυβδου και Ασημιού των οποίων η εξόρυξη γίνεται στο Στρατόνι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις εννιαμήνου. Δεν έχει καθόλου δραστηριότητα στη Ρουμανία ενώ Κίνα και Τουρκία είναι οι χώρες όπου προκύπτουν τεράστια έσοδα από τις πωλήσεις χρυσού. Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι έχουν στην κυριολεξία δέσει τους Καναδούς της Eldorado καθώς ουσιαστικά τους υποχρεώνουν να πουλούν το χρυσό σε συγκεκριμένες Κινέζικες εταιρίες και κατά συνέπεια να έχουν σημαντική εξάρτηση από αυτές τις εταιρίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Μαρτίου 2014 η Eldorado ολοκλήρωσε την εξαγορά του 80% των μετοχών της εταιρίας Glory με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέλθει σε 100% και να ελέγξει πλήρως τα ορυχεία στις Σάπες μέσω θυγατρικής η οποίας έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ορυχείων για 30 χρόνια. Το καθαρό κόστος εξαγοράς σε μετρητά ήταν 30,3 εκ δολάρια ενώ το περίεργο είναι πως για το 80% η εταιρία πλήρωσε αναλογικά λιγότερα καθώς για το 20% είχε όπως η ίδια αναφέρει καταβάλλει 10,05 εκ δολάρια.
Επιπλέον στα τέλη Οκτωβρίου η Eldorado ανακοινώσε πως οι έρευνες στην Πιάβιτσα της Χαλκιδικής είχαν θετικό αποτέλεσμα και θα προχωρήσει η διαδικασία εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ