Γιατί η προσφορά του ΟΤΕ σημαίνει λιγότερα από 100 εκ Ευρώ μετρητά για Forthnet

Γιατί η προσφορά του ΟΤΕ σημαίνει λιγότερα από 100 εκ Ευρώ μετρητά για Forthnet
Ο ΟΤΕ έκανε την έκπληξη χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο του ανταγωνισμού με την υποβολή προσφοράς στη Forthnet για να εξαγοράσει μόνο τη δραστηριότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης.


Η αξία της προσφοράς σε μετρητά είναι της τάξεως των 75- 100 εκ Ευρώ καθώς ο δανεισμός του τμήματος της συνδρομητικής τηλεόρασης υπολογίζεται στα επίπεδα των 225 εκ Ευρώ(θα περάσει στον ΟΤΕ). Ουσιαστικά δηλαδή όλη η δραστηριότητα αποτιμάται σε 250-300 εκ Ευρώ περιλαμβανόμενου του δανεισμού.
Με την προσφορά αυτή εφ όσον γίνει δεκτή αλλάζει πλήρως το χρηματοοικονομικό προφίλ της Forthnet η οποία από την άλλη πλευρά όμως χάνει το σημαντικό ατού της συνδυαστικής προσέλκυσης συνδρομητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nova διαθέτει περί του 500.000 συνδρομητές στην τηλεόραση πολλοί εκ των οποίων έχουν αγοράσει και πακέτα υπηρεσιών τηλεφωνίας μέσω των συνδυαστικών προσφορών που έχουν γίνει. Δεδομένου ότι τα πακέτα πολλές φορές έχουν αόριστη διάρκεια με προκαθορισμένες τιμές για όλες τις υπηρεσίες αποτελεί ερώτημα πως θα χειριστεί ο ΟΤΕ τη συγκεκριμένη υπόθεση αν και εφ όσον αποκτήσει τη Nova. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του έχει περί τους 280.000 συνδρομητές αναπτυσσόμενος εντυπωσιακά στα δύο περίπου χρόνια παρουσίας του στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τάσεις στο home entertainement σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνδρομητική τηλεόραση έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά ανέβηκε από το 11% (2011- χρονιά που ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV) στο 18% (2013), ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, με τις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες να κυμαίνονται στο 25%, και την υπόλοιπη Ευρώπη να ξεπερνά το 50%.
Ενδεικτικά τα ποσοστά διείσδυσης σε Ευρωπαϊκές χώρες το 2013:
o Ισπανία, Ιταλία: ~25%
o Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία: >70%
o Κροατία: ~40%
o Ολλανδία: >90%
o Γαλλία, Αγγλία: ~50%
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ