Στασινός: Πρόταση για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο project του Ελληνικού

Στασινός: Πρόταση για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο project του Ελληνικού

Η πρόταση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2021.

Πρόταση προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και προς τη Lamda Development για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο project του Ελληνικού διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στο πρώτο Συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021 που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ενημερωτικούς ιστότοπους economix.gr και euractiv.gr, το οποίο πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Μόνο τυχαίο δεν είναι πως επιτέλους ξεμπλόκαρε το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό συνέβη λόγω και της αποτελεσματικότητας και επιμονής προφανώς του πρωθυπουργού αλλά και ειδικά του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, κάτι για το οποίο έχω προσωπική άποψη λόγω της συνεργασίας που μου ζητήθηκε.

Προτείνω να σκεφτεί ο υπουργός Υποδομών και να μελετήσει σε συνεργασία με τον επενδυτή του Ελληνικού μία πολύ μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος από αυτή που σήμερα προβλέπεται από το σχέδιο. Αυτό θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Και δεν υπάρχει πιο πράσινη πολιτική από τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, ακόμη και αν κυρίαρχα ο πολίτης το αντιμετωπίζει απλά ως αναψυχή. Και οι αναπτυξιακές προοπτικές όλου του σχεδίου θα διευρυνθούν. Έτσι το παραλιακό μέτωπο θα μπορέσει να γίνει πραγματικά το καλύτερο της Ευρώπης - ακόμη και από τη διάσημη Γαλλική Ριβιέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε: «Για εμάς στο ΤΕΕ ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός περπατάνε ήδη χέρι χέρι. Με ψηφιακά συστήματα που αναπτύξαμε καταπολεμούμε την αυθαίρετη δόμηση. Με νέα ψηφιακά συστήματα εκδίδονται πλέον όλες οι οικοδομικές άδειες και εφαρμόζονται οι κανόνες για την πράσινη δόμηση. Γενικά, προσπαθούμε όλες οι θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε να έχουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική λειτουργία, για να επιλύουν προβλήματα του χθες με έναν τρόπο, ηλεκτρονικό, που προσφέρει ευκολία, διαύγεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε σε δύο άξονες που το ΤΕΕ πρότεινε εδώ και χρόνια και δρομολογούνται: Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα η δημιουργία και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. «Σε λίγα χρόνια, για όλη τη χώρα, σε επίπεδο ακόμη και οικοπέδου, θα ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Τι προστατεύεται και τι αξιοποιείται. Με απλό, διάφανο και καθαρό για όλους τρόπο. Με ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο χέρι να επεμβαίνει», ανέφερε.

«Το δεύτερο είναι η πραγματική και πιστοποιημένη εξέλιξη όλων των επιπέδων επαγγελματιών, αυτών που έχουμε μάθει να αποκαλούμε τεχνίτες και μάστορες. Που ο ρόλος τους είναι σημαντικός και προοδευτικά εξελίσσεται και γίνεται ακόμη πιο σύνθετος. Όπως εξελίσσεται η τεχνολογία που αντικαθιστά εργασίες που έκανε παλιά ο άνθρωπος, όσοι δούλευαν σε τέτοιες εργασίες βρίσκουν νέα πεδία ενασχόλησης, διαφορετικά ή διευρυμένα».

«Οι αλλαγές συμβαίνουν ήδη γύρω μας. Θα είναι μεγάλες και σημαντικές, ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, με πλήρη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναλύοντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου σχετικά με το Green Deal και τις προοπτικές που δημιουργούνται μέχρι το 2050 σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελούνται στην 4η Βιομηχανική επανάσταση που διανύουμε και επεσήμανε ότι «αν συνθέσουμε τις αλλαγές που συντελούνται και στους δύο αυτούς άξονες, μιλάμε για συνολικό μετασχηματισμό».

«Η Ελλάδα, η οποία αργά αλλά δυναμικά μπήκε στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού και διαθέτει μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το φυσικό της περιβάλλον, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και παθογένειες ετών σε έργα υποδομής και δομημένο περιβάλλον», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «αποφασίσαμε να ασχοληθούμε για να αναδείξουμε πώς θα αλλάξει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τι προβληματίζει και τι πρέπει να κάνουμε», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η Πράσινη Συμφωνία είναι μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΕΕ και της Ελλάδας συνεπώς, σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία».

«Βασική επιδίωξη της Πράσινης Συμφωνίας είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των αλληλένδετων κλιματικών και ψηφιακών προκλήσεων και η αποδοτική χρήση των πόρων, ώστε μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η οικονομική ανάπτυξη να έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων σε μία κυκλική οικονομία».

«Η Συμφωνία», σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό, «αποσκοπεί επίσης στην προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών».

Γ. Μπουντουβής: «Το ΕΜΠ στην πρώτη γραμμή της Πράσινης Μετάβασης»

Το ρόλο του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου στην Πράσινη Μετάβαση και το Green Deal ανέλυσε απ' την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, στο ίδιο συνέδριο.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρθηκε σε τέσσερις εμβληματικές δράσεις του Πολυτεχνείου που εντάσσονται στους στόχους του Green Deal και αφορούν τους κλάδους της Κυκλικής Οικονομίας, της Αειφορίας, της Ανθεκτικότητας, της Ενέργειας, και των ΑΠΕ.

Όπως έκανε γνωστό, το ΕΜΠ πέτυχε χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για την ίδρυση πρότυπου κέντρου ανάπτυξης εργασιών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από την διαχείριση και εκμετάλλευση αποβλήτων και απορριμμάτων και υπολειμμάτων.

Περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε το Πολυτεχνείο για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές.

Το ΕΜΠ συμμετέχει επίσης με ρόλο επισπεύδοντος στην ίδρυση του πρώτου κέντρου ικανοτήτων στη χώρα με άξονα την ενέργεια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπουντουβής, το ΕΜΠ είναι στην πρώτη γραμμή στη διαμόρφωση της μεταλιγνιτικής περιόδου και των δράσεων στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, έχοντας εξασφαλίσει και άλλες σημαντικές χρηματοδοτήσεις σχετικά με τις δράσεις της Πράσινης Μετάβασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ