Τι λένε για το ΤΑΙΠΕΔ οι επενδυτές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς

Τι λένε για το ΤΑΙΠΕΔ οι επενδυτές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς

Οι επενδυτές σε ποσοστό 80% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το ΤΑΙΠΕΔ και μόλις 10% πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι.

Την ικανοποίηση των επενδυτών που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, σε ποσοστό 80%, καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του να διερευνήσει την ποιότητα της συνεργασίας του με την διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματός του, το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνθηκε σε 47 επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες του και εξασφάλισε τη συμμετοχή 25 εξ αυτών, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό πληθυσμού 53%, ώστε να λάβουν μέρος σε έρευνα αξιολόγησης.

Εντέλει ανταποκρίθηκαν θετικά 20 επενδυτές σε επίπεδο διοίκησης και μετείχαν στην έρευνα, με το ποσοστό απόκρισης να κινείται στο 80%, ένα από τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί σε Β2Β έρευνα. Πρόκειται για ένα case study (ημι-ποιοτικής έρευνας) που αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πλευρές της σχέσης με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της εικόνας που έχει για το Ταμείο μια σημαντική ομάδα της επενδυτικής κοινότητας.

Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής ευρήματα:
Οι επενδυτές σε ποσοστό 80% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το ΤΑΙΠΕΔ και μόλις 10% πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι.
Το αρχικό στάδιο της υλοποίησης μιας επένδυσης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι αρχικές διερευνητικές επαφές για συλλογή πληροφοριών. Στο στάδιο αυτό προκύπτει μεγάλη ικανοποίηση από την κατανόηση των επενδυτικών αναγκών τους από τα στελέχη του Ταμείου, με θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης +83%.

Η αξιολόγηση πλευρών της όλης διαδικασίας αποτυπώνει ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα: στην πρώτη θέση της αξιολόγησης με ισοζύγιο ικανοποίησης +76% βρέθηκαν «η διαφάνεια των διαδικασιών» και η «η ακεραιότητα της διαδικασίας». Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας και αφού ανακηρύχθηκαν οι πλειοδότες, η ικανοποίηση από τη διαδικασία ανάδειξης τους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (ισοζύγιο ικανοποίησης +70%).

Όπως είναι αναμενόμενο, οι επενδυτές σχηματίζουν την εικόνα που έχουν για το ΤΑΙΠΕΔ κυρίως μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη συνεργασία τους με αυτό. Τα τρία σημαντικότερα στοιχεία που κυριαρχούν στην εικόνα του Ταμείου είναι:
*η διαφάνεια (ισοζύγιο ικανοποίησης +85%)
*ο επαγγελματισμός και η κατάρτιση των στελεχών του (ισοζύγιο ικανοποίησης +85%)
*η διάθεση για δημιουργική συνεργασία με τους επενδυτές (ισοζύγιο ικανοποίησης +85%).
Μετά από την ανάκληση όλης της εμπειρίας της συνεργασίας, ετέθη ξανά η ερώτηση της συνολικής αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή τη φορά η συνολική ικανοποίηση ανήλθε στο 90%.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια σειρά αυθόρμητων σχολίων, προκειμένου να αναζητηθούν θετικές ή αρνητικές όψεις της εμπειρίας της συνεργασίας τους με το Ταμείο.
Στις θετικές αναφορές κυριάρχησαν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων που ανέκυψαν και η ικανοποίηση από τη συνολική συνεργασία.
Ωστόσο, οκτώ από τους είκοσι ερωτώμενους αναφέρθηκαν και σε αρνητικές πλευρές της συνεργασίας τους, επισημαίνοντας κυρίως τα εξής:
*προβλήματα συντονισμού δημοσίων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης (π.χ. προβλήματα στη μεταφορά κυριότητας μιας ιδιοκτησίας) και
*καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί από το 2011 το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, οι οποίες, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αντιστοιχούν στο 20% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ