Αυτό είναι το σχέδιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019

Έως και 7 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές - Τι σημαίνει το κάθε σενάριο για το αποθεματικό ασφαλείας.

Αυτό είναι το σχέδιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019

Τρία διαφορετικά σενάρια «εξόδου» στις αγορές κατά τη διάρκεια του 2019 προβλέπει το πλάνο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το πλάνο, θα διεκδικήσει από 3 έως 7 δις. ευρώ μέσα από τις αγορές. Στο σενάριο των 3 δις. ευρώ, το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα μειωθεί κατά 5 δις. ευρώ ενώ στο ενδεχόμενο άντλησης 7 δις. ευρώ, το μαξιλάρι θα περιοριστεί κατά μόλις  1,1 δις. ευρώ. Το "μαξιλάρι" αυτή την στιγμή, περιέχει πάνω από 26 δισ. ευρώ. 

Τα τρία διαφορετικά σενάρια, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση του ΟΔΔΗΧ, είναι τα εξής:

  1. Στο πρώτο σενάριο, θα γίνουν εκδόσεις 3 δις. ευρώ. Δεν θα υπάρξει μεταβολή στο «απόθεμα» των εντόκων γραμματίων ενώ μέσα στη χρονιά, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει 1,2 δις. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs. Με την άντληση 5 δις. ευρώ από το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα συγκεντρωθούν τα 9,2 δις. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των συνολικών αναγκών. Συνολικά για το 2019 πρέπει να καταβληθούν 11 δις. ευρώ σε χρεολύσια και 5,6 δις. ευρώ σε τόκους. Ωστόσο, τα 7,4 δις. ευρώ, θα εξοικονομηθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
  2. Στο δεύτερο σενάριο, το ποσό της άντλησης ανεβαίνει στα 5 δις. ευρώ. Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων μειώνεται 800 εκατ. ευρώ ενώ εκτός από 1,2 δις. ευρώ των ANFAs και των SMPs εισπράττονται και 1,4 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Έτσι, το αποθεματικό ασφαλείας μειώνεται κατά 2,4 δις. ευρώ.
  3. Στο τρίτο σενάριο, προβλέπεται η άντληση 7 δις. ευρώ από τις αγορές και μείωση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δις. ευρώ. Το αποθεματικό ασφαλείας, προβλέπεται να μειωθεί κατά μόλις 1,1 δις. ευρώ λόγω της άντλησης και των 1,2 δις. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs αλλά των 1,4 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ