H ατελείωτη βουτιά του Bitcoin

Πώς έφτασε το… όνειρο να γίνει εφιάλτης – Πάνω από το 50% οι απώλειες από τις αρχές του χρόνου

H ατελείωτη βουτιά του Bitcoin

Το ένα δεύτερο της αξίας του έχει χάσει το Bitcoin από τις αρχές του έτους, απέχοντας πια κατά πολύ από το ρεκόρ των σχεδόν 20.000 δολαρίων που άγγιξε τον περασμένο Δεκέμβριο. Μόνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε περισσότερα από 50 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, όταν η είδηση για την επίθεση χάκερς σε ένα μικρό χρηματιστήριο του Bitcoin στη Ν. Κορέα, πυροδότησε ένα ακόμα κύμα ρευστοποιήσεων.

 

Της Κορίνας Σαμάρκου

Η διαρκής κατρακύλα του νομίσματος δικαιώνει προσωπικότητες του mainstream finance όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan και ο Γουόρεν Μπάφετ, που προτρέπουν τους επενδυτές να μην αγγίζουν το Bitcoin. Όμως ακόμα και μετά από όλα αυτά, οι Financial Times δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τιμές να επιστρέψουν στα 20.000 δολάρια. Απλά εάν συμβεί, θα οφείλεται καθαρά στην τύχη, και όχι στα θεμελιώδη του κρυπτονομίσματος, διευκρινίζουν.

Η κλοπή του 30% των Bitcoins του νοτιοκορεάτικου χρηματιστηρίου Coinrail ήρθε για να θυμίσει στους traders των κρυπτονομισμάτων ότι τα χτυπήματα των χάκερς αποτελούν καθημερινότητα σε αυτή την αγορά. Αλλά και τα… χτυπήματα των κυβερνήσεων πληθαίνουν τελευταία. Η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο βάζουν την αγορά του Bitcoin στο μικροσκόπιο και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εποπτεία της. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για παράδειγμα, άνοιξε έρευνα γύρω από τη χειραγώγηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων. Και η είδηση ότι αρκετά χρηματιστήρια του Bitcoin κλήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία συναλλαγών στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, άσκησε σημαντικές πιέσεις στην αγορά. Αλλά και στην Ιαπωνία, η εποπτική αρχή Financial Services Agency έβαλε λουκέτο για ένα μήνα σε δύο χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερα άλλα.

Η τελευταία βουτιά των κρυπτονομισμάτων μάλλον δικαιώνει τον CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος μόλις πριν από μερικές ημέρες έλεγε προς τους επενδυτές του Bitcoin: «Απλά προσέχετε!». Ο Ντίμον είχε προκαλέσει αίσθηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν αποκάλεσε το νόμισμα «απάτη» και ξεκαθάρισε ότι θα απολύσει «σε ένα δευτερόλεπτο» όποιον trader της τράπεζάς του πιάσει να το αγοράζει. Έκτοτε, ο επικεφαλής της JP Morgan μπορεί να ξανασκέφτηκε τις δηλώσεις αυτές και να παραδέχθηκε ότι έχει μετανιώσει, όμως ακόμα δεν έχει πειστεί για την επενδυτική χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων. Όσο για έναν άλλο «γκουρού» του finance, τον Γουόρεν Μπάφετ, εκείνος είχε πει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το Μάιο, ότι το Bitcoin είναι «κατά πάσα πιθανότητα ποντικοφάρμακο στο τετράγωνο».

Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές του κρυπτονομίσματος δεν έχουν την ίδια άποψη. Πραγματικά, όσοι θέλησαν να μπουν σε αυτή την αγορά στο αποκορύφωμα της μανίας του Bitcoin, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετρούν σημαντικές ζημιές. Όμως όσοι είχαν την προνοητικότητα να αγοράσουν νωρίτερα, εξακολουθούν να βγαίνουν κερδισμένοι. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι κάποιος που είχε αγοράσει Bitcoin πέρυσι τέτοια εποχή, όταν οι τιμές του κινούνταν λίγο κάτω από τα 3.000 δολάρια, βγάζει μέχρι στιγμής κέρδη τουλάχιστον 100%.

Για αυτό και τα όσα εκτυλίχθηκαν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες, οδηγούν τους Financial Times να κάνουν λόγο για μια τεράστια μεταφορά πλούτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (κυρίως άνθρωποι που κατανόησαν από νωρίς την αξία της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων) «ξεφορτώθηκαν» κατά την περίοδο Δεκεμβρίου-Απριλίου Bitcoins αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων. Αγοραστές ήταν βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι, δηλαδή όσοι έσπευσαν να ακολουθήσουν τη μόδα της εποχής, με τα γνωστά αποτελέσματα. Καθώς οι τιμές του Bitcoin κατέρρευσαν κατά 50% από τις αρχές του έτους, κατέρρευσε και ο τζίρος αυτής της αγοράς, πέφτοντας από τα 4 δισ. δολάρια την ημέρα που ήταν το Δεκέμβριο, μόνο στο 1 δισ. δολάρια ημερησίως.

Πλέον, το ερώτημα που απασχολεί όχι μόνο εκείνους που έχασαν πολλά στο Bitcoin αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα του mainstream finance είναι εάν –και πότε- θα ανακάμψουν τα κρυπτονομίσματα. Με δεδομένο ότι τα νομίσματα αυτά έχουν αποτύχει παταγωδώς στο στόχο να αντικαταστήσουν ή έστω να ανταγωνιστούν το χάρτινο χρήμα (αφού παρά το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσέλκυσαν, δεν χρησιμοποιούνται παρά σε απειροελάχιστες συναλλαγές στην πραγματική οικονομία), είναι πια σαφές ότι η αξία τους διαμορφώνεται καθαρά με όρους κερδοσκοπίας. «Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν μία ακόμα απότομη άνοδο των τιμών. Όμως, λένε ότι αυτή θα είναι περισσότερο μια τυχαία κίνηση της καθαρής κερδοσκοπίας ή το αποτέλεσμα μιας χειραγώγησης της αγοράς, παρά οτιδήποτε άλλο», σημειώνουν οι Financial Times.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ