Στο "μάτι" των Γερμανών ο Μάριο Ντράγκι

Στο "μάτι" των Γερμανών ο Μάριο Ντράγκι
Επειγόντως μεταρρυθμίσεις για τόνωση της ανάπτυξης ζητά ο Σόιμπλε

Επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να περάσουν οι μέρες των χαμηλών επιτοκίων και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά διαδραματίζονται μια ημέρα πριν οι βουλευτές ανακρίνουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική του. Ο 69χρονος Ιταλός βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κριτικής πολλών γερμανών βουλευτών λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ και κυρίως του διαφιλονικούμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Στο μεταξύ μάλιστα η Ευρωτράπεζα δεν περιορίζει τις αγορές της στα κρατικά ομόλογα, αλλά βάζει στο χαρτοφυλάκιό της και χρεόγραφα τα οποία θεωρούνται αρκετά επισφαλή.

Εν τω μεταξύ τα σχόλιά του Σόιμπλε αντανακλούν την αναθέρμανση της έντασης μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, που έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω απότο στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ έχει λίγα να επιδείξει όσον αφορά τις προσπάθειές της και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της.

«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςστην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάστακτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.

Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που προσκάλεσε τον Ντράγκι στο Βερολίνο για να εξηγήσει την πολιτική του στους βουλευτές αύριο, δήλωσε στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να περιμένει μια ειλικρινή συζήτηση.

«Είμαστε μέλη του κοινοβουλίου, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να το χειριστεί αυτό», δήλωσε ο Κριχμπάουμ, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές θα τον ρωτήσουν για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα.

Ο Κριχμπάουμ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ουσιαστικά σαν μια αόρατη διάσωση για την χρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης και ότι αυτό ποτέ δεν εγκρίθηκε από τα κοινοβούλια.

«Φυσικά, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αλλά με τη σημερινή νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ υπό τον Ντράγκι προχωρά δραστικά μέχρι τα όρια της εντολής της», πρόσθεσε ο Κριχμπάουμ.

Η μετοχή της Deutsche Bank κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, εν μέσω κλίματος ανησυχιών σχετικά με το γεγονός ότι οι αυξανόμενες νομικές κυρώσεις εις βάρος της τράπεζας ενδεχομένως την αναγκάσουν να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.

Οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στην Deutsche Bank καθώς η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτικές τράπεζες αξιολογούν το επενδυτικό ρίσκο και ο οποίος ίσως αναγκάσει ορισμένες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενες απώλειες.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει, σε περίπτωση που αυτό γίνει αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, με την τιμή της μετοχής να πέφτει υπερβολικά χαμηλά», σημείωσε ο Utermann.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης νωρίτερα αυτό τον μήνα εκκίνησε τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διευθετήσει μια μακροχρόνια έρευνα σχετικά με τα τιτλοποιημένα δάνεια της τράπεζας, αξιώνοντας αποζημίωση $14 δισεκατομμυρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ