Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές
Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της σταθεροποίησης του κινεζικού γουάν αλλά και της συνεχιζόμενης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 5.929 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,77% στις 10.051 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,66% στις 4.384 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,97% στις 343,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 10% σημείωσαν οι μετοχές των Debenhams και WM Morrison, ενώ κοντά στο 6,5% διαμορφώθηκε η άνοδος για την Tesco. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Sainsbury, Kesko και Μetro. Kέρδη άνω του 2% εμφάνισαν τέλος, οι μετοχές των Glencore και BHP Billiton.

Η τιμή του πετρελαίου αν και πρόσκαιρα κατάφερε να εξαλείψει το μεγαλύτερος μέρος των απωλειών και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αυτή τη στιγμή καταγράφει ισχυρές απώλειες, υποχωρώντας εκ νέου σε χαμηλό 12 ετών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 4,01% στα 30,15 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφουν πτώση κατά 3,26% στα 30,53 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 3.022,86 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στις 498,95 μονάδες. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες, έκλεισε ανοδικά κατά 0,83% στις 3.215,71 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ αντίθετα, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ υποχώρησε κατά 0,38%.

Το κινεζικό νόμισμα, κατόπιν των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, κινείται σταθεροποιητικά στα 6,5628 γουάν ανά δολάριο, βάζοντας «φρένο» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητη στο 0,3% διατήρησε η Bank of France την εκτίμηση για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το δ' τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, η γαλλική κεντρική τράπεζα διαπίστωσε βελτίωση του μηνιαίου επιχειρηματικού κλίματος, με τον βιομηχανικό δείκτη να ενισχύεται τον Δεκέμβριο στις 99 μονάδες έναντι 98 μονάδων τον Νοέμβριο.

Στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος επλήγη σημαντικά από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ο σχετικός δείκτης παρέμεινε στις 96 μονάδες. Καταλήγοντας, η γαλλική τράπεζα εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Την ίδια ώρα, κατά 1,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις της γερμανικής αλυσίδας λιανικής Metro AG, καθώς τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο (Οκτώβριος - Δεκέμβριος του 2015) του δημοσιονομικού έτους 2015 - 2016 υποχώρησαν στα 17,1 δισ. ευρώ έναντι 17,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Κατά τους τελευταίους μήνες του 2015, η γερμανική εταιρεία έβαλε λουκέτο σε τρία καταστήματά της, τα δύο εκ των οποίων στη Ρωσία. Την ίδια ώρα, ολοκλήρωσε την πώληση της Vietnamese Cash & Carry, αποκομίζοντας όφελος 400 εκατ. ευρώ. Πάντως, η Metro παραμένει αισιόδοξη για τη συνέχεια του έτους, εκτιμώντας ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα τονώσουν τις πωλήσεις.
Παράλληλα, κατά 1,2% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις της Peugeot Citroen για το 2015, δεχόμενες ώθηση από την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 2,9 εκατ. οχήματα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,6% , ανερχόμενες στα 1,9 εκατ. οχήματα. Αντίθετα, στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία, κατεγράφη πτώση των πωλήσεων κατά 0,9% στα 735.948 οχήματα.

Σε συμφωνία για την εξαγορά της θυγατρικής της Cellcom Telecommunicaions στη Λιβερία κατέληξε η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, επιχειρώντας να διεισδύσει στην αφρικανική αγορά. «Η εξαγορά συνιστά μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της Orange, η οποία στοχεύει να αυξήσει την κερδοφορίας της, εισερχόμενη σε νέες αγορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η γαλλική εταιρεία. Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκκρεμεί η έγκριση των εποπτικών αρχών.

Την πώληση περιουσιακών στοιχείων 6 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, με στόχο τη συγκράτηση του υψηλού χρέους που διαθέτει (50 δισ. ευρώ). Εκτός αυτών, η Telefonica προσδοκά στην πώληση και της βρετανικής O2 στην CH Hutchison Holdings Ltd, επιδιώκοντας να αποκομίσει όφελος 14 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσκρούει στις εποπτικές αρχές της Κομισιόν, η απόφαση της οποίας αναμένεται για το β' τρίμηνο του 2016.

Τέλος, την περικοπή τουλάχιστον 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η BP εντός του 2016, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Θέλουμε να απλοποιήσουμε τη δομή μας και να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής, δίχως ωστόσο, να υπάρξουν "συμβιβασμοί" στο επίπεδο της ασφάλειας» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα, οι περικοπές θα ανέλθουν σε 600.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ