Ανεστάλη η μετοχή του ΟΛΠ

Ανεστάλη η μετοχή του ΟΛΠ
Την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης συνδέεται με το επικείμενο «άνοιγμα» των προσφορών για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ.

Η απόφαση του Χ.Α. αφορά και τα παράγωγα προϊόντων με υποκείμενο τίτλο την εν λόγω μετοχή, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων δανεισμού.

Η διαδικασία, που έχει σχεδιαστεί για σήμερα, προβλέπει κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παρουσία των ξένων εμπειρογνωμόνων, το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Cosco.

Ταυτόχρονα θα γίνει το άνοιγμα των αποτιμήσεων της αξίας της επιχείρησης που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές, την Kantor και την American Appraisal Hellas. Aπό τις δύο αποτιμήσεις, υπ’ όψιν θα ληφθεί εκείνη με το μεγαλύτερο ύψος αξίας του ΟΛΠ. Ανεξαρτήτως όμως του ύψους της αποτίμησης και του προσφερόμενου τιμήματος από την Cosco για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωση της προσφοράς από την κινεζική εταιρεία. H διαδικασία αυτή προβλέπεται και ήδη έχει εφαρμοστεί στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, το αρχικό προσφερόμενο τίμημα θα καθορίσει εν πολλοίς και την έκβαση του τελικού προσφερόμενου τιμήματος από την Cosco. Οντας ο μοναδικός ενδιαφερόμενος –παρά την τακτική του ΤΑΙΠΕΔ να μην γνωστοποιεί τον αριθμό των προσφορών που έχει λάβει– η κινεζική εταιρεία δύσκολα θα βελτιώσει θεαματικά, χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, την αρχική της προσφορά. Η υποβολή της βελτιωμένης προσφοράς αναμένεται να γίνει μέσα σε περιθώριο μιας εβδομάδα ή το αργότερο δέκα ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ