Τι και ποιους είδε ο Μάρκ Μόμπιους στην Αθήνα;

Τι και ποιους είδε ο Μάρκ Μόμπιους στην Αθήνα;
Δάνειο ενός αιώνα με επιτόκιο της τάξεως του 1% είναι η λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος υποστηρίζει ο Μάρκ Μόμπιους.

Της Έφης Καραγεώργου

Ο επικεφελής της Templeton βρίσκεται στην Αθήνα και από χθες έχει σειρά συναντήσεων με μεγάλους πελάτες του private banking. Τι είπε για τα σχέδια περί "κουρέματος" των καταθέσεων;

Το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας, του real estate και είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται, εξέφρασε χθες ο γκουρού των αναδυόμενων αγορών Μάρκ Μόμπιους και κορυφαίο στέλεχος της Franklin Templeton, σε «κλειστή» συνάντηση που είχε με πελάτες private banking της Eurobank. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι «πολύ ασφαλής τόπος για τους επενδυτές, διότι, σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να ανήκει στην ευρωζώνη». Και σημείωσε με έμφαση: Η Ελλάδα, από εδώ που είναι, δεν μπορεί παρά να πάει καλύτερα.

Ο κ. Μόμπιους δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχισθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω, είπε, ότι τους επόμενους μήνες θα βρεθεί λύση, που θα εγγυάται την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μία τέτοια λύση είναι για παράδειγμα η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου στα 100 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου στο 1%. Αυτή είναι μία λύση που στην πράξη ισοδυναμεί με «κούρεμα» του χρέους. Επίσης δήλωσε πως θεωρεί πιθανόν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές του 2014, σημειώνοντας πως αυτό θα συμβεί μόλις συντρέξουν και άλλες προϋποθέσεις -εκτός πεδίου της χώρας-, που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, διευκρινίζοντας πως η χώρα έχει ήδη τις προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς ο κ. Μόμπιους για το «κούρεμα» των καταθέσεων που υπέστησαν αποταμιευτές στην Κύπρο, υπογράμμισε πως: είναι λάθος να θεωρούμε την κατάθεση ως επένδυση και χαρακτήρισε το «κούρεμα» των καταθέσεων ως εσκεμμένη καταλήστευση των αποταμιευτών» και συμπλήρωσε: σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο όπου ο καταθέτης να αντιμετωπίζεται ως επενδυτής. Ο κ. Μόμπιους, που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές για περισσότερα από σαράντα χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος της Eurobank και της Citibank. Και χθες το το απόγευμα συναντήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών» με πελάτες private banking (που έχουν δηλαδή επενδύσεις από 500.000 ευρώ και πάνω) της Eurobank. Ενώ σήμερα α θα έχει ανάλογη συνάντηση και με «μεγάλους» πελάτες της Citibank.Ο επικεφαλής της Τempleton Emerging Markets Group εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα, για ασφαλείς και αποδοτικές επενδύσεις.

Σημειώνουμε ότι η Τempleton Emerging Markets Group, ανήκει στον επενδυτικό όμιλο Franklin Templeton Investments και είναι η πρώτη εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ανέρχονται στα 815δισ δολάρια, με ενεργούς λογαριασμούς μεριδιούχων άνω των 24δισ δολαρίων, σε περισσότερες από 150 χώρες. Έχει γραφεία σε 35 χώρες και απασχολεί 8.600 εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ