BofA: Τι περιμένουν 265 επαγγελματίες επενδυτές για το 2024 - Πώς επενδύουν 630 δισ. δολάρια

BofA: Τι περιμένουν 265 επαγγελματίες επενδυτές για το 2024 - Πώς επενδύουν 630 δισ. δολάρια

Οι fund managers πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στη μείωση του δανεισμού τους,

Ασθενέστερη ανάπτυξη, με την παγκόσμια οικονομία σε «ομαλή προσγείωση» (soft landing) και χαμηλότερα επιτόκια περιμένουν για το 2024 οι 265 επαγγελματίες επενδυτές, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 632 δισ. δολαρίων, που συμμετείχαν στη μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America.

Στο πλαίσιο αυτό, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά, το μερίδιο τους στα μετρητά μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, από το 5,3% στο 4,7%, οι overweight θέσεις στα ομόλογα είναι οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2009 και οι θέσεις στα μετρητά γίνονται overweight, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022.

Συγκεκριμένα, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της BofA, οι επενδυτές περιμένουν ασθενέστερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ποσοστό 74% περιμένει μόνο ομαλή προσγείωση ή και καθόλου προσγείωση (ποσοστό 21% περιμένει «hard landing»).

Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, οι fund managers πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στη μείωση του δανεισμού τους, με το 52% να ζητά από τους CEOs να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους αντί να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (21%) ή να κάνουν επαναγορές μετοχών (18%).

Επιτόκια

Το 76% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, το 80% περιμένει χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2008), το 61% περιμένει χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων (το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί έως σήμερα). Μόλις το 6% περιμένει αύξηση του πληθωρισμού μέσα στο 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσκόπηση της Bank of America διαπιστώνει ότι οι επαγγελματίες επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, στην τεχνολογία (οι θέσεις είναι σε υψηλό δύο ετών), στο real estate, στις αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές.

Αντίθετα, φεύγουν από τα μετρητά, τις πρώτες ύλες, τις βιομηχανικές μετοχές, τις τράπεζες, τις μετοχές της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα πιο «πολυ-παιγμένα» trades (crowded trades), σύμφωνα με την BofA, είναι τα long στο Big Tech, τα short στις κινεζικές μετοχές και τα long στα αμερικανικά έντοκα γραμμάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ