«Άνθισε» ξανά η Βουλή - Αναβίωσαν τα ιστορικά «λουλουδάδικα» στο Σύνταγμα (pic)

«Άνθισε» ξανά η Βουλή - Αναβίωσαν τα ιστορικά «λουλουδάδικα» στο Σύνταγμα (pic)

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του χώρου - Αναβίωσαν ανακαινισμένα τα ιστορικά ανθοπωλεία της Βουλής στο Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τον αναδιαμορφωμένο χώρο, όπου διατίθενται πλέον και έργα από τη συλλογή εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι όπως είπε "αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων".

Παράλληλα επισήμανε τον συμβολισμό των εγκαινίων και τον συνέδεσε με την πορεία της χώρας μας.

«Είναι ίσως συμβολικό της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά λουλουδάδικα ξανανοίγουν, μετά από 12 χρόνια που παρέμειναν κλειστά, με ένα διαφορετικό χαρακτήρα: όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως ανθοπρατήρια, αλλά και ως κέντρα πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι μια μέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα, είναι μια μέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων» τόνισε και συνεχάρη τους αρμόδιους για την υλοποίηση του έργου: «Συγχαρητήρια στα Υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, είμαι σίγουρος ότι θα χαρούν τα καταστήματα αυτά και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας μας.

Σημειώνεται ότι η ιστορική διαδρομή των ανθοπωλείων της Βουλής αρχίζει το 1932, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι πάγκοι πωλητών λουλουδιών μετά την κατασκευή του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια, με νόμο, σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν 11 «ανθοπρατήρια» κάτω από τον περίβολο του κοινοβουλίου. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε τοπόσημα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα έργα ανάπλασης και ανακαίνισης των ιστορικών ανθοπωλείων, τα οποία άνοιξαν εν νέου τις πόρτες τους στο κοινό, υλοποιήθηκαν με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε: «Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν από τρία χρόνια με τον κ. πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής να παραμένουν κλειστά, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων, με το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας.

Με υπερηφάνεια και χαρά σήμερα παραδίδουμε σε χρήση τα ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όμορφα όπως παλαιά ως "ανθοπρατήρια", όπως τα ονομάζαν στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα "λουλούδια", άλλα "άνθη". Γιατί άνθη Πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη Πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και την συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε μια περίοδος "στοιχειώματος" και "κλεισίματος", σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική».

Μάλιστα ο κ. Τασούλας θυμήθηκε «ότι πριν τρία χρόνια περπατώντας με τον πρωθυπουργό μπροστά από κλειστά τότε ανθοπωλεία, ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε αυτό το "στοίχειωμα" να τελειώσει. Σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, αυτό το "στοίχειωμα" τελείωσε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ