Κοζάνη: Aυξημένοι οι πόροι για τις επενδύσεις στην Δυτ. Μακεδονία

 Κοζάνη: Aυξημένοι οι πόροι για τις επενδύσεις στην Δυτ. Μακεδονία

Ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι ο στόχος του Υπουργείου μέσω αυτής της διαδικασίας είναι «να συμφωνήσουν όλα τα μέρη σε ένα κοινό ορισμό κάθε θέματος και προβλήματος που θα προκύπτει κατά την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων φακέλων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε ομιχλώδες διαδικασίες σε ερωτήματα προς την διοίκηση και σε τυχόν παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη»


Την πρόθεση του ΥΜΑΘ να διοργανώσει μια σειρά workshops για κάθε τομέα και κάθε καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οικονομολόγων, λογιστών, επενδυτών και εκπροσώπων των επιχειρήσεων με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης από την Κοζάνη, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Δυτική Μακεδονία» που συνδιοργανώθηκε με κοινή πρωτοβουλία του ΥΜΑΘ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι ο στόχος του Υπουργείου μέσω αυτής της διαδικασίας είναι «να συμφωνήσουν όλα τα μέρη σε ένα κοινό ορισμό κάθε θέματος και προβλήματος που θα προκύπτει κατά την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων φακέλων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος σε ομιχλώδες διαδικασίες σε ερωτήματα προς την διοίκηση και σε τυχόν παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη». Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «έως στο τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος των επαφών στον άξονα ευθύνης των επενδύσεων του τομέα Μακεδονίας-Θράκης».

Εξήγησε ότι με την αξιοποίηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου που είναι αυξημένοι για την Δυτική Μακεδονία, «η κυβέρνηση στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση, στην δημιουργία οικονομιών κλίμακας, στην στήριξη καινοτόμων επενδύσεων, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην βιομηχανία, στην εισαγωγή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης». Διευκρίνισε δε ότι στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι «οι τουριστικές επενδύσεις και οι οικονομικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες στο τομέα της αγροδιατροφής».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ο κ. Καλαφάτης επανέλαβε ότι «το γεγονός αυτό δεν αλλάζει το σχέδιο για την πράσινη μετάβαση και τις δυναμικές επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία» διευκρινίζοντας ότι «η βούληση μας να ανοίξουμε νέους δρόμους στην περιοχή είναι αδιαπραγμάτευτη». Έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα της «έκρηξης» των τιμών στην ενέργεια, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις στους πιο αδύνατους είναι αβάσταχτες. Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων» ανέφερε ο κ Καλαφάτης και υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τα οποία θα κορυφωθούν το Ιούλιο μήνα και θα περιορίσουν τις ανατιμήσεις ρεύματος στο 70%.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «τα κίνητρα καθώς και τα χρήματα είναι που είναι διαθέσιμα ‘’πάνω στο τραπέζ’’ για την περιοχή, είναι περισσότερα από κάθε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρώπης» και μέσω του Αναπτυξιακού νόμου των προγραμμάτων Δίκαιης Μετάβασης και των στρατηγικών επενδύσεων «μπορούμε να μεταμορφώσουμε το περιβάλλον μας στα επόμενα χρόνια.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ