Αυγερινοπούλου:Τα δάση πλέον γίνονται πολυτιμότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αυγερινοπούλου:Τα δάση πλέον γίνονται πολυτιμότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής


Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, υπενθύμισε ότι το 80% της παγκόσμιας βιοπικοιλότητας φιλοξενείται σε δασικές περιοχές

 

Τα απαραίτητα βήματα για τη διάσωση του δασικού πλούτου στην Ελλάδα επισήμαναν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση αναφορικά με την σημερινή κατάσταση και το μελλοντικό σχεδιασμό, κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς στις 6- 9 Απριλίου 2022.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, υπενθύμισε ότι το 80% της παγκόσμιας βιοπικοιλότητας φιλοξενείται σε δασικές περιοχές και τα δάση είναι ένα απαραίτητο μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς απορροφούν με φυσικό τρόπο σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακος, του αερίου του θερμοκηπίου που συμβάλλει ως επί το πλήστον στην κλιματική αλλαγή. Υπογράμμισε ότι η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δεν περιορίζεται στην αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά για θέματα με παγκόσμιες διαστάσεις, όπως η κλιματική κρίση, συμμετέχει συμμετέχει σε διεθνείς εργασίες, όπως στις Συνδιασκέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα, αλλά και σε εργασίες των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών Κρατών, στηρίζοντας διεθνείς πολιτικές και δεσμεύσεις για το κλίμα.

Αναφέρθηκε δε σε στοιχεία που δείχνουν ότι η αποψίλωση του δάσους συμβάλλει κατά πολύ, σε ποσοστό 17%, στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να στηρίξουμε την διεθνή οικονομική συμφωνία για τις αναδασώσεις που υιοθετήθηκε από πάνω από 100 κράτη στη Γλασκώβη. Είναι επίσης πολύ σημαντική η δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων με τη φύτευση άνω 20 εκατομμυρίων δένδρων με κονδύλι από τον μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε τα δάση μας.».

Η ίδια έκανε γνωστό ακόμη ότι επίκειται η δημιουργία μιας πλατφόρμας με στόχο τη διατήρηση των υπεραιωνόβιων δένδρων της Ελλάδας τα οποία είναι πολύτιμα τόσο για ιστορικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους. Έδωσε δε έμφαση στην προστασία των ιστορικών δασών, τα οποία αποτελούν σημαντικότερες "καταβόθρες" διοξειδίου του άνθρακος από ότι τα νεώτερα σε ηλικία δάση."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ